Suc de portocale doar cu urme de portocală, mai puţin peşte în batoanele cu peşte sau ciocolată în care alunele sunt mai puţine decât în aceleaşi produse vândute occidentalilor. Asta arată un studiu ANPC privind dublul standard. Autorităţile de la noi au verificat etichetele unor produse de la firme cunoscute. Au găsit reţete diferite pentru alimentele vândute românilor faţă de cele care ajung în Vestul Europei. Oficialii români au anunţat că vor reclama situaţia Comisiei Europeane.
Inspectorii ANPC au verificat etichetele a 79 de alimente şi băuturi care se vând sub aceeaşi denumire şi la noi, şi în alte state membre UE. Au descoperit că aproape un sfert dintre produsele găsite la raft în România aveau fie ingrediente lipsă, fie ingrediente cu o concentraţie mai scăzută faţă de cele din Vest.
„Este mai mult decât evident că cele două pieţe nu sunt abordate unitar. Mesajul pe care vrem să îl transmitem este că vom depune diligenţe atât la nivel european, cât şi, sigur, nivel naţional să combatem acest dublu tip de abordare”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.
SUC DE PORTOCALE CU URME DE PORTOCALĂ
Analizele au arătat că aceeaşi marcă de oranjadă conţinea trei la sută concentrat de portocale în România, faţă de 22 la sută concentrat de portocale în Germania. Diferenţe s-au găsit şi la ciocolata cu alune. Dacă în România procentul de alune era de 17 la sută, în Franţa acesta era de 22 la sută. Şi batoanele din file de peşte conţin mai puţin. peşte în produsele vândute la noi în ţară. Acelaşi preparat avea 58 la sută carne în magazinele noastre, faţă de 65% în Germania.
Studiul a evidenţiat şi prezenţa în cantităţi mai mari a substanţelor dăunătoare pentru sănătate. Budincă de ciocolată are, în ţara noastră, de două ori mai multe grăsimi decât în acelaşi produs vândut în Germania. Dublă e şi cantitatea de acizi graşi saturaţi, care, în cantităţi mari, pot provoca boli ale inimii.
Studiul ANPC va fi trimis către Comisia Europeană. Un set de legi care ar permite amendarea cu până la 4 la sută din cifra anuală de afaceri a producătorilor care folosesc dublul standard este discutat de Parlamentul European.
Ce a putut descoperi o femeie într-un porc. Incidentul a avut loc lângă poligonul din Gorj... Gutuile românești, pe cale de dispariție. Cum se manifestă boala care afectează pomii...