Antena Căutare

E bine sau nu să dezgheți parbrizul mașinii cu motorul pornit? Pericolul din spatele gestului aparent banal

Deși pare o metodă banală, folosită de mulți șoferi, mai ales în situațiile în care sunt în întârziere, un specialist auto a explicat de ce nu este bine să dezgheţi maşina lăsând motorul pornit.

Galerie
E bine sau nu să dezgheți parbrizul mașinii cu motorul pornit? Pericolul din spatele gestului aparent banal | Shutterstock

Dezghețarea corectă a mașinii în timpul gerului este esențială pentru a asigura o conducere în siguranță. Însă, pentru a reduce timpul alocat dezghețării mașinii, cei mai mulți aleg să grăbească procesul și să pornească motorul. Dar această situație poate duce la o mulțime de probleme. Iată de ce!

Citește și: Amenzi usturătoare pentru cei care circulă cu mașina acoperită de zăpadă. Puțini știu la ce pericole se supun circulând astfel

Motivul pentru care nu e bine să dezgheţi maşina lăsând motorul pornit

Tim Rodie, un specialist auto, a declarat că în diminețile friguroase poate fi tentant să aștepți în casă în timp ce mașina ta se dezgheață, însă a avertizat că nu este niciodată o idee bună să îți lași vehiculul în funcțiune și nesupravegheat.

Articolul continuă după reclamă

„Deși, în orice altă situație, un șofer nu și-ar lăsa niciodată autoturismul pornit nesupravegheat, se întâmplă destul de des în diminețile geroase. Parcă uită că astfel îi invită pe hoți să le fure automobilul. An de an, oamenii legii sunt chemați să intervină după astfel de incidente. Marea problemă este că multe dintre polițele de asigurare au clauze legate de <<chei în mașină>> sau <<vehicul lăsat nesupravegheat”>>, care înseamnă că șoferii nu pot depune o reclamație dacă vehiculul lor a fost furat cât era nesupravegheat cu cheile înăuntru.”, a explicat Rodie, citat de gandul.ro.

Citește și: Ce să faci ca să nu înghețe niciodată parbrizul în zilele geroase. Trucul simplu pe care toți șoferii trebuie să îl știe

Cum să dezgheți corect mașina atunci când este ger

Iată câteva sfaturi utile despre cum poți să dezgheți mașina în siguranță și cât mai repede:

  • Folosește un raclet. Începe prin a îndepărta gheața de pe parbriz cu un raclet special. Un raclet cu lama de cauciuc este eficient în îndepărtarea gheții fără a zgâria suprafața parbrizului.
  • Aplică un lichid de dezghețare special pe parbriz și pe geamuri laterale. Acest lichid va ajuta la topirea rapidă a gheții și va împiedica refacerea acesteia.
  • Evită folosirea apei fierbinți pentru a dezgheța geamurile. Diferența bruscă de temperatură poate duce la fisurarea parbrizului sau a geamurilor laterale din cauza șocului termic.
  • Înainte de a se instala vremea rece, acoperă parbrizul și oglinzile laterale cu huse speciale de protecție. Aceste huse vor reduce formarea gheții și vor face mai ușoară dezghețarea.
  • Evită să forțezi deschiderea ușilor sau a geamurilor laterale în cazul în care acestea sunt înghețate. Pornește mașina și lasă sistemul de încălzire să își facă treaba înainte de a încerca să le deschizi.
  • Este important să fii atent la condițiile meteorologice și să îți planifici timpul astfel încât să poți să îți dezgheți mașina înainte de a începe să conduci. Un vehicul bine întreținut și pregătit pentru vremea rece este esențial pentru siguranța ta în trafic.
Amenzi usturătoare pentru cei care circulă cu mașina acoperită de zăpadă. Puțini știu la ce pericole se supun circulând ... Relaxare cu probleme pentru un pakistanez în România. A fugit dezbrăcat pentru a-și salva viața...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x