Antena Căutare

E sărbătoare mare pe 16 februarie! Tu știi cui să spui LA MULȚI ANI?

Pe 16 februarie, foarte mulți români își sărbătoresc onomastica. Dacă aceste nume se regăsesc pe lista apropiaților tăi, nu uita să le urezi un călduros ”La mulți ani!”

Calendar ortodox. La mulți ani! E sărbătoare importantă vineri, 16 februarie. Uite cui trebuie să urezi ”La mulți ani!”.

Pe 16 februarie, în calendarul ortodox, sunt pomeniți Sfinții Mucenici Pamfil, Valent, Pavel, Seleuc, Porfiriu, Iulian, Teodul, Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil şi Daniil. Așadar, ”La mulți ani” tuturor celor ce poartă numele Pamfile, Valentin, Valentina, Pavel, Ilie, Iulian, Iuliana și Daniel.

Calendar ortodox. Semnificație nume Pamfile, Valentin, Pavel, Iulian, Daniel

Numele Valentin/Valentina, este de origine latină și derivă din "valens" care înseamnă puternic, sănătos. Derivatele Valentius, Valentinus și Valentina intră în onomasticul creștin prin cultul unor martiri menționați în calendarele creștine atât în vestul cât și în estul Europei.

Numele Pamfile corespunde numelui de origine grecească Pamphilos, de altfel, foarte folosit în Grecia antică: „pan-”, înseamnă „pe de-a-ntregul, de toți, al tuturor”, și „-philos”, cu sensul de „drag, iubit”. Prin urmare, se poate afirma că semnificația numelui Pamfil este „iubit de toti”.

Numele Pavel își are sursa din limba latina si provine din familia de nume romane "Paulus", care inseamna "mic" sau "umil". Sfantul Paul a fost un lider important a bisericii crestine timpurii, povestea sa aparand in Noul Testament. Numele sau original a fost "Saul", dar si-a schimbat numele dupa convertirea la crestinism. Majoritatea epistolelor din Noul Testament (14 din toate cele 21) au fost scrise de acesta.

Numele Iulian Iulian / Iulia sunt nume des întâlnite la noi, mai ales printre copiii care s-au născut în luna iulie. Iulia era numele unei importante familii române, din care a făcut parte și Iulius Caesar. Calendarul iulian este cel care consacra luna 7 că fiind luna iulie în cinstea nașterii lui Caesar în această luna. Semnificația să este de luminos, izvor al felicirii.

Numele Daniel provin de la numele ebraic "Daniyyel", care înseamnă "Dumnezeu este Judecătorul meu". Daniel a fost un profet evreu a cărui poveste este relatată în "Cartea lui Daniel" din Vechiul Testament. Persoanele care poarte numele de "Dana", "Daniela", "Dan" și "Daniel" sunt sensibile, sociabile, corecte, loiale și au un respect deosebit față de cei din jur. Au un caracter impulsiv și greu de stăpânit, fiind unul din defectele principale, iar sensibilitatea lor poate fi cu două tăișuri.

Așadar, pe 16 februarie, foarte mulți români își sărbătoresc onomastica. Dacă aceste nume se regăsesc pe lista apropiaților tăi, nu uita să le urezi un călduros ”La mulți ani!”

Avertizări de fenomene periculoase, pentru următoarele două ore! Cod galben de ceaţã şi precipitaţii mixte în patru jude... Cod galben de ninsori! Partea de sud-est a tării este cea mai afectată!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x