CALENDAR ORTODOX 15 februarie. Sfântul care iartă cele mai mari greșeli

E sarbatoare mare pe 15 februarie. Ce sfant praznuieste Biserica.

CALENDAR ORTODOX 15 februarie. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Onisim, despre care se crede că iartă cele mai mari greșeli.

CALENDAR ORTODOX 15 februarie. Onisim a trăit pe vremea împăratului Nero, fiind unul dintre cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului. Pe când era încă tânăr acesta a fost rob al lui Filimon, un creștin care trăia în orașul Colose.

Potrivit calendarulortodox.ro, Sfântul Onisim i-a greșit lui Filimon. De frică, acesta a fugit la Roma unde a fost prins și întemnițat împreună cu Sfântul Apostol Pavel. Acesta din urmă îi povestește lui Onisim despre Evanghelia mântuirii și îi oferă Sfântul Botez, jurând credința veșnică bunului Dumnezeu. Datorită faptului că Apostolul Pavel a fost cel care l-a adus în trecut pe Filimon pe calea cea dreaptă a creștinismului, Pavel reușește să îl împace pe acesta cu Onisim. Epistolă să către Filimon ne stă drept mărturie, constituind de asemenea și cea mai scurtă carte care face parte din Sfântă scriptură. După toate acestea, Filimon îl primește înapoi pe Onisim că pe un frate, eliberându-l de lanțurile robiei.

Troparul Sfântului Apostol Onisim

”Apostole Sfinte Onisim, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Ca pe uscat umblând Israel cu urmele prin adânc, pe priginitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Sfinte Apostole Onisim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind luminat, Apostole Onisim, cu Dumnezeiescul şi Strălucitul har al Mântuitorului, izbăveşte sufletul meu cel întunecat, rugând pe Hristos, Iubitorul de oameni Dumnezeu, fericite.

Sfinte Apostole Onisim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi”. Citește continuarea AICI!

Ultimele știri