Antena Căutare

Epidemie de gripă. Cum se folosește masca de protecție: diferența dintre partea verde și partea albă

În plină epidemie de gripă în România, bilanțul persoanelor care mor crește de la o zi la alta. 64 de oameni au decedat până acum în țara noastră, iar metodele de protecție și prevenire sunt cele mai importante arme împotriva virusului mortal, spune Ministrul Sănătății.

În plină epidemie de gripă în România, bilanțul persoanelor care mor crește de la o zi la alta. 64 de oameni au decedat până acum în țara noastră, iar metodele de protecție și prevenire sunt cele mai importante arme împotriva virusului mortal, spune Ministrul Sănătății. Cum folosim masca de protecție dacă avem gripă și cum o folosim dacă vrem să ne protejăm de virus?

Sorina Pintea a anunţat miercuri că se constată că vorbim despre o evoluţie epidemică a gripei înregistrându-se a treia săptămână cu cazuri peste estimări, dar că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii. Specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului gripal se va manifesta şi în luna februarie.

În acest context, vaccinarea, igiena, dar și masca de protecție sunt principalele recomandări ale medicilor.

Cum se folosește corect?

Cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas logic în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura și nasul acoperite, cu părțile laterale ale măștii cât mai bine lipite de obraji. NU se poartă DIFERIT! Informația potrivit căreia, dacă ai virusul trebuie să o porți cu partea verde în exterior și invers, care circulă pe internet, este falsă, spun medicii. Nu procedați ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când ești sănătos și cu albul în exterior când ești bolnav.

Cât se poartă?

O singură dată. Se manevrează cu grijă, se aruncă atunci când devine umedă.

Masca de protecție nu se poartă niciodată sub nas

„Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală. Apa și săpunul sunt sfinte. Nu dezinfectanții, ci apa și săpunul. Trebuie să reluăm modalitatea în care ne spălăm pe mâini, de câte ori ne spălăm pe mâini, cum ducem mâna la nas și la gură, cum strănutăm. Nu strănutăm în mână, nu strănutăm sub formă de con. Astfel doar proiectăm particulele încărcate cu virus către partener. În acest context, e bine să purtăm și masca de protecție. Masca nu se poartă sub nas, pentru că o purtăm degeaba. La nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare. Prin nas în continuare veți da celor din jurul dvs și veți contamina suprafețe din jur. Dacă folosiți masca, acoperiți și nasul. Ca să puneți masca corect, are o bentiță mică, metalică. Aia se pune deasupra nasului și se mulează după conturul nasului, în așa fel încât să nu permită particulelor virale să părăsească zona respectivă. Nu o folosiți asa, o folosiți degeaba”, a explicat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, în conferința de presă în care Ministrul Sănătății a anunțat declanșarea epidemiei de gripă în România.

„Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe față, spălăm și interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm. Tot ce învățam la grădiniță trebuie să punem în practică în mod real. Ai tușit în mânuță, poți să îi dai colegei dacă vrei să o saluți. Astea sunt lucrurile simple pe care trebuie să le punem în funcțiune”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

Ajutor de deces în 2019. Se dau bani mai mulți de înmormântare de la Casa de Pensii! Sumele sunt considerabile... Bărbatul care i-a mulțumit celui care i-a accidentat grav soția, în doliu! Femeia a murit la zece luni de la impactul te...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x