Antena Căutare

Google marchează ziua de azi, 18 octombrie 2024, cu o ilustrație specială. Unde este vizibilă și ce eveniment indică

Astăzi, 18 octombrie 2024, Google sărbătorește un eveniment marcant prin ilustrații speciale, vizibil pe pagina principală a motorului său de căutare din mai multe țări.

Google marchează ziua de azi, 18 octombrie 2024, cu o ilustrație specială. Unde este vizibilă și ce eveniment indică | Google

Doodle-ul de astăzi sărbătorește Ziua Restabilirii Independenței de către Azerbaidjan, una dintre cele două Zile ale Independenței pe care statul le sărbătorește.

Citește și: Google marchează ziua de azi, 9 octombrie 2024, cu o ilustrație specială. Unde este vizibilă și ce eveniment indică

Iată ce reprezintă 18 octombrie, Ziua Independență a Azerbaidjanului!

Google marchează ziua de azi, 9 octombrie 2024, cu o ilustrație specială dedicată Zilei de Independență a Azerbaidjanului

Articolul continuă după reclamă

În data de 18 octombrie 1991, Consiliul Suprem a adoptat Actul Constituțional de Independență de Stat al Azerbaidjanului, punând capăt a peste 70 de ani de guvernare sovietică.

Prima Zi a Independenței Azerbaidjanului are loc pe data de 28 mai, comemorând înființarea Republicii Democrate Azerbaidjan și transformarea națiunii în prima republică democratică din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, prima independență a fost întreruptă în anul 1920 atunci când sovieticii au invadat statul.

După mulți ani, statul a reușit să își recapete din nou independența pe data de 18 octombrie, zi ce marchează de fapt Restaurarea Zilei Independenței.

Oamenii participă în această zi la parade și se adună cu prietenii și familia pentru a se bucura de o masă caldă bazată pe preparate regionale care conțin orez, fructe uscate, nuci și carne.

O altă tradiție respectată în această zi este ca oamenii să afișeze steagul națiunii, pe care Google l-a ilustrat în doodle-ul de astăzi!

Fiecare culoare a steagului are și o semnificație aparte. Mai exact, albastrul reprezintă apartenența poporului azer la națiunile de origine turcă, roșul simbolizează dorința de modernizare și progres, iar verdele evidențiază legătura cu religia islamică.

De asemenea, Ziua Restabilirii Independenței este sărbătorită prin intermediul unor ceremonii oficiale, prin discursuri ale liderilor politici și prin diverse evenimente culturale și artistice.

Citește și: Google marchează ziua de azi, 3 octombrie 2024, cu patru ilustrații speciale. Unde sunt vizibile și ce evenimente indică

În cadrul celor mai multe ceremonii se depun coroane de flori la monumentele eroilor naționali și se țin discursuri pentru a reaminti cât de importantă a fost lupta pentru libertate.

În școli și universități se predau lecții speciale despre istoria independenței ce au scopul de a cultiva un simț de apartenență și de respect față de sacrificiile făcute de cei care au luptat pentru independența țării.

Concertele de muzică și spectacolele de dansuri tradiționale au un rol foarte important pentru acastă sărbătoare, iar oamenii participă cu drag și recunoștință la astfel de evenimente.

Totodată, oficialii organizează expoziții dedicate istoriei Azerbaidjanului și promovează proiecții de documentare care ilustrează lupta pentru independență.

Ziua de 18 octombrie nu amintește doar de luptele trecutului, ci evidențiază și importanța realizărilor din prezent.

Deși este o sărbătoare importantă pentru stat, până în anul 2021, ziua de 18 ocotmbrie nu reprezenta o zi liberă oficială.

Cu toate acestea, din anul 2021, Restaurarea Zilei Independenței a fost declarată zi de sărbătoare oficială și nelucrătoare tocmai pentru a-i acorda o mare importanță în istoria țării.

Potrivit unei publicații, pentru Azerbaidjan independența nu a reprezentat doar desprinderea de Uniunea Sovietică, ci și deschiderea către o lume modernă, consolidarea statului de drept, promovarea diplomației, dar și stabilirea unei economii independente.

Rezultate Loto 17 octombrie 2024. Report la Loto 6/49 de peste 7,26 milioane de euro. Ce premii sunt în joc pentru dumin... Nou termen în dosarul lui Vlad Pascu. Ar putea fi schimbată încadrarea juridică pe baza expertizei medicale a tinerilor ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 17 octombrie 2024. Ana Maria și Andrei au câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 17 octombrie 2024. Ana Maria și Andrei au câștigat 3.500 de lei Joi, 17.10.2024, 18:58
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x