Antena Căutare

Iarna îşi intră în drepturi: Codul galben de ninsori a mobilizat autorităţile din zece judeţe: "Cantitățile de zăpadă sunt asociate cu vânt"

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) ar putea prelungi codul galben de ninsori pentru sudul țării (valabil din 3 ianuarie, ora 14,00 - până pe 4 ianuarie, ora 12,00), deși viteza vântului va scădea și vor crește temperaturile. De marți după-amiază vor fi precipitații sub formă de ploaie, iar în noaptea de marți spre miercuri, în Oltenia și Banat va apărea poleiul, a anunțat directorul ANM, Ion Sandu.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) ar putea prelungi codul galben de ninsori pentru sudul țării (valabil din 3 ianuarie, ora 14,00 - până pe 4 ianuarie, ora 12,00), deși viteza vântului va scădea și vor crește temperaturile. De marți după-amiază, vor fi precipitații sub formă de ploaie, iar în noaptea de marți spre miercuri, în Oltenia și Banat va apărea poleiul, a anunțat directorul ANM, Ion Sandu.

"Cantitățile de zăpadă, precipitațiile, pentru cele zece județe, până mâine la prânz, nu sunt foarte importante, dar sunt asociate cu vânt de 50—60 de kilometri pe oră", a precizat acesta la videoconferința cu prefecții din cele zece județe afectate de Codul galben, organizată la MAI.

Sandu a adăugat că, de luni după-amiază, este posibil ca ANM să emită din nou Cod galben sau informare, explicând că "mai cedează vântul, dar vor continua ninsorile în partea de sud și sud-vest".

"Totodată, cresc temperaturile. În loc de minus 10 pot fi minus 5-6 grade, dar de marți după-amiază, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie și atunci în noaptea de 5 spre 6 este posibil ca tot în zona Oltenia — Banat să apară polei", a adăugat directorul ANM.

După această perioadă, a spus directorul ANM, timp de 10 zile, vor fi temperaturi normale pentru această lună.

AUTORITĂŢILE SE PREGĂTESC

Aproximativ 3.500 de jandarmi, polițiști și pompieri au fost mobilizați în cele zece județe aflate sub atenționare de Cod galben, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, înaintea videoconferinței cu prefecții.

"MAI, în județele sub atenționare de cod galben, a pregătit pentru intervenție 3.500 de pompieri, polițiști, jandarmi și aproximativ 900 de mijloace, iar în rezervă, în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice, 5.600 de forțe. De dimineață, la nivelul fiecărui inspectorat pentru situații de urgență este activată o grupare operativă care va monitoriza situațiile în teren", a spus ministrul.

Directorul CNADNR, Cătălin Homor, a declarat că stocurile companiei sunt "suficiente pentru aproximativ două luni de iarnă", iar utilajele sunt "sută la sută pregătite".

Sâmbătă, 2 decembrie, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică Cod galben de ninsori, intensificări ale vântului și temperaturi scăzute, pentru 10 județe. Aceasta este valabilă din 3 ianuarie, ora 14,00 până pe 4 ianuarie, ora 12,00. Județele vizate de atenționare sunt Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dolj, Olt, Dâmbovița, Teleorman și Giurgiu.

Record: A fost înregistrată cea mai scăzută temperatură din această iarnă! Termometrul a îngheţat... Codul Rutier s-ar putea schimba: Şoferii agresivi riscă să îşi piardă permisul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x