Antena Căutare

Imagini cu racla Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Oamenii s-au adunat și pupă mâinile acoperite de veșmânt

Astăzi, 14 octombrie, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Mii de oameni s-au adunat pentru a trece pe la racla cu sfintele moaște. Mâinile sfintei sunt scoase afară, dar acoperite cu veșmânt.

colaj de fotografii cu racla sfintei cuvioase parascheva de la iasi cu vesmant rosu Galerie
Astăzi, 14 octombrie, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Mii de oameni s-au adunat pentru a trece pe la racla cu sfintele moaște. | Super Neatza cu Răzvan și Dani

Iașiul își primește pelerinii zilele acestea, căci în fiecare an, la data de 14 octombrie este Sfânta Parascheva. La fel ca și în anii trecuți, mijlocul celei de-a doua luni de toamnă înseamnă venirea pelerinilor din toate colțurile țării, la Iași, acolo unde orașul deja îmbracă straiele sărbătorii.

De Sfânta Cuvioasă Parascheva, își sărbătoresc ziua onomastică aproximativ 60.000 de români.

Mii de pelerini din toate colțurile țării vin în fiecare an pentru a se închina la Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Zilele acestea orașul de pe râul Bahlui se transformă în centrul spiritual al Ortodoxiei.

Pelerinajul de la moaștele Sfintei cuvioase Parascheva se va ține anul acesta fără interdicții

Aproximativ 8.500 de credincioşi aşteaptă la rând, joi seară, pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva depuse într-un baldachin aşezat în curtea lăcaşului de cult. Zona în care a fost montată scena unde va avea loc, vineri dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost împodobită cu mii de crizanteme.

Afluxul de pelerini a fost unul ridicat pe tot parcursul zilei de joi, oamenii fiind nevoiţi să stea câteva ore la rând pentru a ajunge la raclă. De la începutul pelerinajului până joi seară, au reuşit să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva 143.000 de persoane, iar la rând se aflau alte 8.500 de persoane.

În total, 154 de credincioşi au necesitat îngrijiri medicale, iar 10 dintre ei au fost transportaţi la spital.

Vineri dimineaţă, pe o scenă amenajată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în dreptul Catedralei Mitropolitane, este programată Sfânta Liturghie. Slujba va fi oficiată de zeci de preoţi şi va putea fi urmărită pe mai multe ecrane montate în centrul municipiului.

În cursul zilei de joi, angajaţi din subordinea Primăriei au împodobit cu mii de crizanteme zona din faţa scenei, potrivit News.ro. După Sfânta Liturghie, Primăria ieşeană va împărţii mii de porţii cu mâncare celor au au asistat la slujbă.

Citește și: Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie. Ce obiceiuri trebuie păstrate pentru noroc și sănătate

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat iniţial că moaştele vor fi reintroduse sâmbătă în interiorul catedralei, însă, în funcţie de afluxul de pelerini, acestea ar putea rămâne încă o zi în curtea lăcaşului de cult.

Citește și: Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022. Programul celui mai asteptat pelerinaj al anului

Ce spune ministrul Educației, Ligia Deca, despre posibilitatea ca școlile să treacă în online din cauza crizei energetic... Gigi Becali a fost surprins în timp ce împărțea bani pelerinilor la Sfânta Parascheva: “Dacă ești în adevăr atragi oamen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x