Antena Căutare

In memoriam: Doi ani de la plecarea in Rai a ingerasilor carbonizati la Maternitatea Giulesti

S-au scurs doi ani de la tragedia de la Maternitatea Giulesti din Bucuresti, in care sase bebelusi nascuti prematur au ars de vii in incubatoarele de la Terapie Intensiva, din cauza unui aparat de aer conditionat montat prost si a neglijentei cadrelor medicale. Intre timp, sectia a fost renovata din temelii, inca de anul trecut, si, teoretic, tragedia nu s-ar mai putea repeta, iar asistenta Florentina Daniela Carstea, trimisa in judecata pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa, si-a ispasit suspendarea si s-a intors la munca. Drama bebelusilor si a mamelor care n-au apucat sa-i tina in brate ramane, insa.

Luni, 16 august 2010, o zi ca astazi, ca oricare alta. Nimic nu prevestea ceea ce avea sa se intample. In jurul orei 18.30 insa, un apel la "112" a anuntat ca un incendiu s-a declansat la Maternitatea Giulesti. Alarma anti-incendiu n-a sunat, pentru ca nu exista asa ceva. Pompierii au intervenit imediat, dar, totusi, prea tarziu. Cadrele medicale de garda sarbatoreau intr-o incapere de pe etaj si nu si-au dat seama ca arde in salonul in care se aflau prematii, iar temperaturile inalte si fumul gros au fost fatale pentru sase dintre ei. Ca prin minune insa, cinci bebelusi, trei baietei si doua fetite, au scapat. Ei au fost transferati cu ambulantele la Spitalul Grigore Alexandrescu. Primii doi au fost externati pe 17 septembrie, perfect sanatosi, fara nici o urma care sa le aminteasca mai tarziu prin ce au trecut. Alti doi au fost externati pe 29 septembrie, cu cateva cicatrice, iar ultimul, pe 6 octombrie.

Tragedia de la Giulesti, in instanta: Nimeni n-a fost tras la raspundere

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Florentina Daniela Carstea si Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Panait Sarbu", pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa, precum si pe Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Adrian Ioan Toma si Gigel Oprea, acuzati de neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Astfel, potrivit procurorilor, in 16 august 2010, in jurul orei 18.30, in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti, din cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu", a izbucnit un incendiu in urma caruia sase nou-nascuti aflati in salon au decedat, iar alti cinci au suferit vatamari corporale grave. De asemenea, s-a produs o paguba materiala de 1.500.602 de lei, prin distrugerea aparaturii medicale si a celorlalte obiecte din salon.

Prin natura sa, circumstantele si consecintele produse evenimentul prezinta unicitate in plan national, avand un impact social deosebit, afirmau procurorii, in rechizitoriu.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmaririi penale a rezultat ca in 16 august 2010, potrivit planificarii, asistenta medicala Florentina Daniela Carstea era de serviciu la salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti al Sectiei Neonatologie, pe o tura de 12 ore, care a inceput la ora 7.00 si se finaliza la orele 19.00. Aceasta nu si-a indeplinit atributiile de serviciu stabilite in fisa postului, in sensul ca nu a supravegheat in permanenta nou-nascutii aflati in salonul de Terapie Intensiva, au apreciat procurorii.

Astfel, la ora 18.24, asistenta a parasit in mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a facut imposibila sesizarea momentului izbucnirii incendiului si luarea masurilor de evacuare a nou-nascutilor, cu consecinte extrem de grave, respectiv decesul a sase nou-nascuti si vatamarea grava a altor cinci, se arata in rechizitoriu.

Cauza incendiului, priza si stecherul instalatieie de aer conditionat

Din concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva - Insemex- Petrosani rezulta ca incendiul din salonul de Terapie Intensiva pentru nou-nascuti a izbucnit din cauza supraincalzirii elementelor de contact ale stecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrica al aparatului de aer conditionat. "Cauza a fost una de natura electrica, fiind determinata de un proces fizico-chimic incendiv, si nu exploziv", se preciza in expertiza.

Asistenta de la Giulesti, reangajata legal

Asistenta din sectia de nou nascuti a Maternitatii Giulesti, Florentina Daniela Carstea, acuzata in urma incendiului in care au murit mai multi nou-nascuti, a fost reangajata legal, in mai 2011, pe postul ei imediat ce i s-a terminat interdictia.

Avocatul asistentei, care o apara pe aceasta in dosarul penal, in care a fost deferita justitiei pentru ucidere din culpa in urma tragediei de la maternitate din urma cu aproape un an, a explicat ca de la momentul deciziei definitive de eliberarea a acesteia, data in octombrie 2010 de Tribunalul Bucuresti, Carstea nu a mai avut nicio interdictie.

Aparatorul asistentei a spus ca la acel moment Tribunalul a revocat masura arestarii preventive a acesteia si nu a eliberat-o provizoriu sub control judiciar, astfel ca nu i-a impus restrictii si obligatii, ea putand reveni la locul de munca in orice moment.

Asistenta a fost arestata la cateva zile dupa incendiul din august 2010. Tribunalul Bucuresti a decis, in 21 octombrie 2010, eliberarea ei din arest.

Seceta extrema: Fermierii din Covasna cer certificate de forta majora... Nu se va scumpi caldura in Bucuresti, chiar daca pretul gazelor naturale va creste...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x