Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:00iUmor - FINALA

Legea recursului compensatoriu. Autoritățile îi vor în închisori, CEDO îi eliberează pe infractori. România riscă sancțiuni din cauza condițiilor mizere din pușcării

Legea care a deschis porţile închisorilor pentru zeci de mii de deţinuţi îşi trăieşte ultimele zile. Comisia Juridică a votat, în unanimitate, abrogarea recursului comensatoriu, iar mâine deputaţii vor da un vot final.

Legea recursului compensatoriu, la un pas să fie abrogată

Chiar şi anulată, legea va avea în continura efecte pentru cei încarceraţi în condiţii mizere din 2012 până la momentul abrogării.

Toţi deputaţii jurişti au dat undă verde pentru abrogarea recursului compnsatoriu. Au votat chiar şi social-democraţii, cei care au susţinut aceasă lege pentru a împideica sancţiuni de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Dacă şi plenul Camerei Deputaţilor va da un vot pozitiv, legea va înceta să mai existe. Însă nu şi efectele ei. Toţi deţinuţii care nu au la dispoziţie trei metri cubi de aer de persoană şi care stau în celule cu igrasie vor beneficia în continuare de reducerea cu şase zile din pedeapsă la fiecare lună de detenţie executat. Dar asta numai pentru perioada în care legea recursul compensatoriu a fost în vigoare.

România riscă din nou sancțiuni de la CEDO pentru condițiile în care stau deținuții

Mai mult, din momentul abrogării recursului compnsatoriu, România riscă din nou sanţiuni de la CEDO pentru condiţiile mizere în care stau deţinuţii. Ministru Justiţiei crede că le poate împiedica.

Guvernul a luat o primă decizie în acest sens. A suplimentat numărul inspectorilor de probaţiune cu 615 posturi. Măsura nu este însă suficientă. Reintegrarea în societate sau monitorizarea prin brăţările cu localizare GPS ar trebui, de asemenea, să fie pe listă.

Potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, din momentul intrării în vigoare a recursului compnsatoriu, în 2017, peste 22 de mii de deţinuţi au fost eliberaţi mai repede. Aproape 600 s-au întors în închisoare după ce au comis noi infracţiuni, unele extrem de violente.