Antena Căutare

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! Parada militară, cea mai fastuasă din ultimii ani (GALERIE VIDEO)

Zi de sărbătoare pentru România. Peste 2.000 de militari din MAPN, MAI, SRI, SPP şi 140 de militari straini defilează la parada militară


Zi de sărbătoare pentru România. Peste 2.000 de militari din MAPN, MAI, SRI, SPP şi 140 de militari străini din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA defilează la parada militară.

Așa cum știm, Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care si-au data viaţa pentru ţară.

De altfel, De Ziua României puteţi intra în pielea celor care ne conduc destinele. Sau măcar în birourile lor. Palatul Parlamentului şi Guvernul au porţile deschise de Ziua Naţională. Nu sunt singurele locuri pe care ar trebui să le vizitaţi.

Maria Cârneci, CRBL și Nelu Ploieșteanu au fost invitați de seamă ai ediției speciale a Observatorului. Su vorbit despre tradiții, despre cei plecați la muncă în străinătate și despre... mândria de a fi român.

1 DECEMBRIE 1918- Trăiască România Dodoloață

Acum 95 de ani, la Alba-Iulia, s-a produs evenimentul mult așteptat timp de secole de către toată suflarea românească, Marea Unire. Este anul triumfului idealului național, anul incununarii victorioase a lungului sir de lupte si sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar. Acest proces istoric, desfasurat pe intreg spatiul de locuire romanesc, a inregistrat puternice seisme in 1784, 1821, 1848-1849, ca si evenimente cardinale cum ar fi unirea Moldovei si Munteniei in 1859, proclamarea independentei absolute a tarii de sub dominatia otomana, consfintita pe campul de lupta de armata romana in razboiul din 1877-1878, precum si adunarile reprezentative, democratic alese ale romanilor din teritoriile aflate sub stapanirea straina de la Chisinau, Cernauti si Alba Iulia din 1918. Aceste memorabile momente din 1918 au facut ca jertfa ostasilor romani in primul razboi mondial sa nu fi fost zadarnica. Ceea ce la 1600 – prin fapta Viteazului – fusese doar o clipa de vis, la 1 Decembrie 1918 devenea cea mai miraculoasa realizare a acestui popor.

Una dintre relatarile despre evenimentele de la 1918 ii apartine lui Lucian Blaga: "Pentru marea, istorica, Adunare Nationala de la Alba Iulia unde s-a hotarat alipirea Transilvaniei la patria-mama n-a fost nevoie de o deosebita pregatire a opiniei publice. Pregatirea se facuse vreme de sute de ani. In dimineata zilei de 1 decembrie, ca la un semnal, lumea romaneasca a purces spre Alba Iulia (spre Balgrad, cum ii spuneam noi (...) pe jos si cu carutele. Am renuntat la calatoria cu trenul, caci pana la Alba Iulia nu erau decat 16 km.

Era o dimineata rece, de iarna, (...). Pe o parte a soselei se duceau spre Alba Iulia, scartaind prin fagasele zapezii, carutele romanesti. Buchete de chiote si bucurie, alcatuind un singur tir, iar pe cealalalta parte se retragea in aceeasi directie, armata germana ce venea din Romania, tun dupa tun, ca niste pumni stransi al tacerii. Soldatii germani, fumegand linistiti din pipe, se uitau mirati dupa carutele noastre grabite.(...) Unite, ii spun lui Lionel: (fratele scriitorului - n.n.) asa – prin ger si zapada – se retragea pe vremuri Napoleon. La Alba Iulia nu mi-am putut face loc in sala Adunarii. Lionel, care era in delegatie, a intrat. Am renuntat cu o strangere de inima si ma consolam cu speranta ca voi afla de la fratele meu cuvant despre toate. Aveam in schimb avantajul de a putea colinda din loc in loc, toata ziua, pe campul unde se aduna poporul. Era o roire de necrezut. Pe camp se inaltau, ici-colo, tribunele de unde oratorii vorbeau natiei.

Pe vremea aceea nu erau microfoane, incat oratorii, cu glas prea mic pentru atata lume, treceau de la o tribuna la alta. In ziua aceea am cunoscut ce inseamna entuziasmul national, sincer, spontan, irezistibil, organic, masiv, al oratorilor de la tribuna... Seara, in timp ce ne intorceam cu aceeasi trasura la Sebes, atat eu cat si fratele meu ne simteam purtati de constiinta ca pusesem temeiurile unui alt Timp cu toate ca n-am facut decat sa "participam", tacuti si insignifianti, la un act ce se realiza prin puterea destinului. (...). Cand am trecut prin Lancram, satul natal, drumul ne ducea pe langa cimitirul, unde, langa biserica, tata isi dormea somnul sub radacinile plopilor, zgomotul rotilor patrundea, desigur, pana la el si-i cutremura oasele. Ah, daca ar sti tata ce s-a intamplat, zic eu fratelui meu intorcand capul spre crucea din cimitir (...) Cand dam sa iesim din sat, numai ce auzim dintr-o curte, neasteptat, in noapte, un strigat de copil: "Traiasca Romania dodoloata!"

Ziua Națională a Romaniei a fost intre 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, intre 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de președintele Ion Iliescu și publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptata ca zi naționala și sarbatoare publica in Romania. Aceasta prevedere a fost reluata de Constituția Romaniei din 1991, articolul 12, alineatul 2.

Urmăriţi ediţia integrală a Observatorului pe AntenaPlay.ro

Gemenii sunt luați la ochi în familie! Horoscopul zilei de duminică, 1 Decembrie... Românii din Verona au sărbătorit Ziua Naţională...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x