Daca beneficiarul de concediu medical nu se va afla la domiciliu, el nu isi va primi indemnizatia. in plus, medicul care a acordat concediul medical si pacientul vor putea fi amendati cu sume intre 2.500 si 10.000 de lei. Autoritatile spera ca aplicarea noilor masuri va duce la micsorarea cu 20 la suta a cheltuielilor, adica peste 140 de milioane de lei.
"Ceea ce intampla acum cu concediile medicale intrece orice regula de bun simt. in momentul eliberarii unui concediu medical, beneficiarul va completa o declaratie pe propria raspundere, in care isi va asuma posibilitatea de a fi verificat", a declarat, la Realitatea TV, ministrul Sanatatii, Attila Cseke, care spera ca proiectul, aflat in dezbatere publica, sa intre in vigoare la 1 iunie.
Noile reglementari sunt gandite pentru a diminua numarul concediilor medicale acordate abuziv, concedii ale caror cheltuielile au devenit o adevarata povara la buget, potrivit Ministerului Sanatatii. Astfel, in 2009 concediile medicale au costat statul peste 923 de milioane de lei, adica dublu fata de 2006. Numarul certificatelor medicale eliberate anul trecut a fost de peste 2,7 milioane, ceea ce inseama ca, anul trecut, cel putin unul din doi angajati a beneficiat de un concediu medical.
"Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale ii privam chiar pe cei care au nevoie de ingrijiri medicale", mai spune ministrul Sanatatii.