Antena Căutare

Lege pensii. Tabelul complet: Când ieși la pensie în funcție de anul nașterii?

Noua lege a pensiilor aduce schimbări în ceea ce privește vârsta de pensionare a femeilor. Conform proiectului de lege privind sistemul public de pensii, vârstele standard de pensionare vor fi tot de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, aşa cum prevede actuala legislaţie.

Noua lege a pensiilor aduce schimbări în ceea ce privește vârsta de pensionare a femeilor. Conform proiectului de lege privind sistemul public de pensii, vârstele standard de pensionare vor fi tot de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, aşa cum prevede actuala legislaţie.

Iar stagiul de cotizare va fi de minimum 15 ani, în timp ce stagiul complet va fi de 35 de ani (valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei). Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern.

Vârsta de pensionare la femei va crește cu doi ani, astfel că reprezentantele de sex feminin născute în ianuarie 1971 se vor putea pensiona la 65 de ani. Egalitate între bărbați și femei, susțin autoritățile în noua lege a pensiilor.

Pentru femei, tabelul de mai jos este definitoriu:

Lege pensii. Tabelul complet: Când ieși la pensie în funcție de anul nașterii?

Lege pensii. Tabelul complet: Când ieși la pensie în funcție de anul nașterii?

Dacă în 2010, aleșii țării stabiliseră prin nouă lege a pensiilor că femeile să iasă din câmpul muncii la 63 de ani, în loc de 60, și bărbații la 65, în loc de 62, după 3 ani, subiectul pensionării a revenit în prim-plan.

Lege pensii. Tabelul complet: Când ieși la pensie în funcție de anul nașterii?

Pe site-ul ministerului există un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Lege pensii. Tabelul complet: Când ieși la pensie în funcție de anul nașterii?

Aici se anunță că atât femeile, cât și bărbații vor primi pensie de la stat la 65 de ani. Dacă proiectul va trece, primele afectate de această măsură sunt cele născute în ianuarie 1971 și se va întâmpla în 2035. Atingerea acestei vârste se face gradual, în funcție de dată nașterii, la fiecare 3 luni adăugându-se câte o lună.

România are una dintre cele mai mici pensii medii din Europa

Pensia medie în România este printre cele mai mici din Europa, la un nivel de numai 160 de euro. Cel mai bine la acest capitol stă Luxemburgul, unde pensia medie ajunge la 3.000 de euro.

Pensia medie:

România: 160 euro

Luxemburg: 3.000 euro

Italia: 1.140 euro

Franța: 1.100 euro

Spania: 880 euro

Polonia: 440 euro

Cehia: 400 euro

Scandal la grădiniță. O educatoare ar fi lovit un băiețel de 3 ani în zona intimă. Acuzațiile părinților sunt șocante!... Punct de pensie 2019. Cât ar putea crește din septembrie 2019...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x