Se pregăteşte o nouă lege pentru a-i proteja pe românii care se mută în blocuri-fantomă, adică fără acte sau fără utilităţi. Cine îşi cumpără o locuinţă într-un bloc nou nu se va mai putea muta în ea până când clădirea nu întruneşte toate condiţiile de siguranţă.
Inclusiv conectarea individuală a apartamentelor la reţeaua de electricitate şi la cea de gaze. Iar dezvoltatorii care fac promisiuni şi nu le respectă ar putea fi obligaţi să returneze toţi banii încasaţi de la clienţi.
În Bucureşti au fost analizate 150 de blocuri noi şi aproape jumătate nu sunt branşate definitiv.
Într-un alt complex rezidenţial, tot în nordul Capitalei, oamenii nu au un contract individual cu un furnizor de curent nici după 8 ani de la preluarea locuinţelor. Astfel, nu pot avea un control asupra consumului de energie.
Situaţia este similară în toată ţara. Dezvoltatorii menţin branşamentul la comun pentru a evita taxele destul de mari pe care le implică branşarea individuală. Un proiect de lege depus la Senat interzice acest lucru.
Iniţiativa se referă şi la sancţionarea dezvoltatorilor care trec preste această regulă. Dacă se constată că blocurile noi sunt locuite deşi nu există un branşament definitiv pentru fiecare apartament în parte, vânzătorului i se confiscă banii încasaţi pentru vânzarea apartamentelor. Au fost situaţii când oamenii au plătit şi zeci de mii de euro în avans.Luna trecut, trei imobile din Chiajna au ars iar oamenii au rămas pe drumuri. Clădirile erau legate la energie electrică în regim de şantier.