Antena Căutare

Legea care obliga soferii sa-si echipeze masinile de iarna scumpeste anvelopele

Legea care obliga soferii sa-si echipeze masinile de iarna scumpeste anvelopele. Producatorii de cauciucuri au anuntat scumpiri cu pana la 25%, iar dealerii de anvelope second hand spera la cresteri de 50%.


Producatorii si distribuitorii nu sunt pregatiti in acest moment sa faca fata unei astfel de ordonante. Pretul anvelopelor de iarna care se afla in stoc se va mari daca nu chiar se va dubla", a declarat Raul Ghima, directorul de vanzari al unui distribuitor de anvelope.

Vanzarile au crescut cu o treime, in numai cateva zile.

Momentan nu se stie daca autoturismele trebuie echipate cu anvelope doar pe axa de tractiune, fata sau spate sau pe toate rotile.



Mai mult decat atat, proiectul de odonanta face referire la o directiva europeana care spune ca sunt permise toate anvelopele care au inscriptia M plus S.

Nu e clar ce au de facut cei care au cauciucuri all seasons, fara aceste initiale. Clare sunt pedepsele: amenzi pana la 4.000 de lei.

Pentru cei care au magazine de anvelope ordonanta ii scoate din criza. La pretul mediu de 160 de euro pentru un set de roti de iarna, calculat la un parc auto de 4 milioane de masini, ordonanta generaza incasari de 1,4 miliarde de euro. Intr-un an obisnuit toti distribuitorii la un loc vind de 300 de milioane de euro.

Romania este printre putinele tari din Uniunea Europeana care impune conducatorilor auto sa foloseasca cauciucuri de iarna cinci luni pe an. Doar in Finlanda mai exista aceasta obligatie.

In Ungaria, Slovacia, Italia, Franta sau Anglia anvelopele de iarna nu sunt obligatorii, in Germania sunt cerute doar in zonele de munte, iar in Austria doar daca este zapada pe jos.

Un lucru este destul de sigur si o sa incercam sa va aratam asta. Ordonanta spune ca va puteti cumpara atat cauciucuri all season cat si pneuri de iarna atata vreme cat au pe ele inscrisurile S-M (zapada si noroi). Sunt singurele cauciucuri aprobate, conform ordonantei.

Asadar insemnele S si M de pe pneuri va pot feri atat de timpul pierdut citind o ordonanta redactata extrem de greoi dar si de posibilele inselaciuni.

UPDATE! Poetul Adrian Paunescu, pe ultimul drum... Doi manageri, din Salaj si Tulcea, au transformat serviciul de ambulanta in taximetrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x