- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Așadar, în cadrul unui interviu, Radu Lupescu, medic specializat în anestezie și terapie intensivă și președinte al Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, una dintre cele mai moderne clinici din Franța, a declarat că împiedicarea unui al doilea val de îmbolnăviri este esențială. În caz contrar, durata de izolare poate fi dramatică, întinzându-se pe parcursul multor luni.
Confrom acestuia, împiedicarea unui al doilea val de îmbolnăviri, ”poate chiar mai mare decât al doilea”, depinde de tendința oamenilor de a nu mai respecta distanțarea socială, în special în preajma sărbătorilor. Mai exact, potrivit acestuia, în cazul în care durata de izolare va fi insuficientă, atunci situația poate degenera, ajungând să ne confruntăm cu al doilea val de morți.
De asemenea, pentru ca această pandemie să se oprească ar trebui ca aproape 60 la sută din populație să fie imunizată.
”Din păcate, după primul val de teste serologice vedem că mai puțin de 10% din populația regiunii in care trăiesc eu este imunizată. Deocamdată au fost făcute putine teste, dar informații (neconfirmate) date de un laborator din Lombardia susțin că, în acea regiune foarte grav afectată de epidemie, ar fi doar 15% testați pozitiv cu testul serologic. Dacă aceste date se confirmă, ar înseamna că suntem departe de numărul de oameni care ar trebui să fi fost in contact cu virusul pentru a opri epidemia. Asta mai înseamnă că fără vaccin sau tratament adecvat, imunitatea naturală va fi atinsă cu prețul unui număr important de morți.”, susține medicul.
Pentru a preveni un noul val de îmbolnăviri avem nevoie, de asemenea, de un tratament ori de un vaccin.
”Dacă un vaccin nu este așteptat înainte de mai multe luni, totuşi, numărul mare al pacienților tratați poate să ne dea destul de rapid indicații asupra unui tratament eficace”, mai spune el.
Coronavirus în România, cifre oficiale
Până astăzi, 13 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 6.633 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 914 au fost declarate vindecate şi externate. Totodată, până acum, 318 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Arad, Bacău, Timiş, Cluj, Neamţ, Hunedoara, Constanţa, Satu Mare, Sibiu, Ialomiţa, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Dâmboviţa, Vrancea, Galaţi, Caraş-Severin, Mureş, Giurgiu, Bihor, Argeş, Vaslui, Botoşani, Alba, Sălaj, Braşov, Mehedinţi, Teleorman şi Gorj, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 333 de noi cazuri de îmbolnăvire.
În Suceava sunt 1.731 de cazuri, în Bucureşti - 774. Două judeţe, Timiş şi Hunedoara, au depăşit pragul de 300 de cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internaţi 231 de pacienţi.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 24.020 de persoane. Alte 71.293 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 67.204 de teste.
Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 379 de dosare penale, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
Poliţiştii şi jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 9.791 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 21.822.256 de lei.
Nelu Tătaru: Am luat decizia, împreună cu ministrul Apărării, ca managementul Spitalului Judeţean din Focşani, pe perioa... Medic militar detașat la Suceava, infectat cu COVID-19. Bărbatul descria, în urmă cu câteva zile, infernul de la Terapie...