Antena Căutare

Ministerul Sănătății a anunțat ce medicamente sosesc în România de luni. Cetățenii vor putea fi tratați cu antivirale pentru Covid

Ministrul Sănătăţii anunţă că 50.000 de cutii de Molnupiravir vor ajunge luni în România. Antiviralul, folosit la pacienţii cu coronavirus.

colaj de fotografii cu alexandru rafila si test covid Galerie
Cetățenii vor putea fi tratați cu antivirale | Hepta/Getty

”Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ, antiviral, Molnupiravir. Am reuşit să facem acest lucru”, a anunţat, joi, în şedinţa de Guvern, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că autorităţile sanitare nu au încheiat un contract cu Pfizer, din cauza condiţiilor pe care compania le-a pus. Ministrul Sănătăţii a explicat de ce România nu s-a înţeles cu Pfizer pentru pastila Paxlovid și s-a achiziționat Molnupiravir.

Alexandru Rafila a anunţat condițiile Pfizer de încheiere a contractului: "Crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime"

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, joi, Paxlovid, pastila Pfizer pentru tratarea coronavirusului, devenind astfel primul tratament antiviral oral pentru boală autorizat în Europa, potrivit Observator.

”Din păcate cu cei de la Pfizer nu am reuşit. Ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu de adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve din partea pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem nici cum să facem şi e foarte greu de instrumentalizat mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a mai afirmat ministrul.

Citește și: Un oficial OMS vorbește despre „sfârșitul pandemiei de COVID în Europa”. În ce condiții am putea avea parte de acest scenariu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că luni vor ajunge în ţară 50.000 de cutii de Molnupiravir, medicament inovativ antiviral, care se administrează pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

”Molnopirativ se administrează pacienţilor cu risc crescut, simptomatici în centrele de evaluare sau în spitale (...) E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile pentru scăderea presiunii pe secţiile de terapie intensivă şi ceea ce ne preocupă pe toţi pentru reducerea numărului de decese pentru că, de data aceasta, discutăm de antivirale la care s-a măsurat acest efect şi el este certificat de studii ştiinţifice, pe când celelalte pe care le-am avut la dispoziţie până la momentul de faţă, mă refer la Favipiravir, nu avea acest efect, ci doar de reducere a duratei bolii”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul Ministerului Sănătăţii, potrivit news.ro.

Citește și: Când am putea avea parte de vârful valului 5 de infectare cu coronavirus. Ce spune Alexandru Rafila despre relaxarea restricțiilor

Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă pastila împotriva covid-19 Paxlovid a Pfizer

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă joi că a aprobat pastila anticovid a Pfizer comercializată sub denumirea de Paxlovid, care devine astfel primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europrană (UE), recomandat adulţilor cu risc, relatează AFP.

”Comitetul Medicamentelor de Uz Uman (CHMP) al EMA recomandă să se acorde o autorizaţie de punere pe piaţă condiţionată a medicamentului antiviral administrat pe cale orală Paxlovid”, anunţă într-un comunicat autotitatea europeană de reglementare. EMA recomandă ”să se autorizeze Paxlovid în tratarea covid-19 la adulţi care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit ca boala să devină gravă”.

Antviralele acţionează printr-o diminuare a capacităţii unui virus de a se replica, oprind astfel boala. Ele sunt foarte aşteptate, deoarece pot fi administrate acasă, cu apă.

Pfizer anunţa în decembrie că pilula sa împotriva Covid-19 reduce cu aproape 90% spitalizarea şi moartea persoanelor cu risc, atunci când este administrată în primele zile după apariţia simptomelor bolii.

EMA a evaluat datele unui studiu implicând bolnavi de covid-19 care a arătat că ”tratamentul cu Paxlovid reduce în mod semnificativ spitalizările şi decesele la pacienţi care prezintă cel puţin o afecţiune subiacentă care-i expune riscului unui covd-19 grav”.

Majoritatea pacienţilor din studiu era infectată cu varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, precizează EMA, care subliniază că, potrivit unor teste realizate în laborator, Paxlovid urmează să rămână eficient împotriva variantei omicron, potrivit news.ro.

Pastila Pfizer este o combinaţie a unei noi molecule - PF-07321332 - şi ritonavir, un antiviral împotriva HIV, care se administrează sub forma unor comprimate separate.

”Comitetul Medicamentelor de Uz Uman al EMA a conchis că beneficiile medicamentului sunt superioare riscurilor în utilizarea aprobată” şi ”îşi va trimite acum recomandările Comisiei Europene (CE), în vederea unei decizii rapide care să se aplice tuturtor statelor membre UE”.

Această procedură de aprobare de către CE durează, în general, câteva ore sau câteva zile.

”Prin autorizarea Paxlovid săptămâna aceasta, şase medicamente anticovid au fost autorizate în cadrul strategiei terapeutice a UE”, a salutat într-un comunicat comisarul european însărcinat cu Sănătatea şi Securitatea Almentară Stella Kyriakides.

Statele Unite, Canada şi Israelul se află printre o mână de ţări care au dat deja undă verde acestui tratament Pfizer.

Florin Piersic, o viață în lumina reflectoarelor. Secretele actorului au fost dezvăluite de Medeea Marinescu și Alexandr... Ce se întâmplă cu medicii care au forme ușoare de Covid-19 și trebuie să meargă la muncă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x