O mare parte din laptele vandut in magazine nu este natural, fiind produs din lapte praf, iar vina apartine "probabil autoritatilor", a declarat luni ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la inaugurarea sediului Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Naturale -IBA Bucuresti.
El a spus ca de vina pentru aceasta situatie sunt autoritatile si legislatia.
"Cine poarta vina? Vina o poarta probabil autoritatile, care la ora actuala ar trebui sa contureze acest proces. Poate exista si un vid legislativ pe aceasta tema", a afirmat ministrul.
Afirmatia lui Stelian Fuia ii surprinde si pe producatori care il acuza pe ministru ca a facut o gafa imensa. Acestia sustin ca este ilegal sa folosesti lapte praf in locul laptelui proaspat.
Producatorii din industria laptelui il contrazic pe ministrul Agriculturii si sustin ca, in prezent, in comertul din Romania se gaseste doar lapte suta la suta proaspat.
Exista si posibilitatea ca unii producatori sa adauge pe langa lapte proaspat si cantitati de lapte praf pentru a imbunatatii textura produsului.
Acest lucru se intampla doar in perioada de iarna atunci cand productia de lapte este mai mica. Procesul este reglementat de Uniunea Europeana si nu afecteaza sanatatea.
Singura conditie este ca ingredientele sa se regaseasca pe etichete. De multe ori insa acestea nu contin toate datele necesare cumparatorilor.
Proiectul elaborat de Ministerul Agriculturii care ii obliga pe productari sa respecte compozitia produselor alimentare zace in sertarele institutiei pe care o conduce Stelian Fuia. In plus, analizele efectuate de echipa Observatorului in laboratoarele Autoritatii Sanitar Veterinare au aratat ca branza pe care o cumparam din piata sau de la supermarket contine peste 60 la suta apa si sare. Mai mult decat prevede legea.
foto: Intact Images