Antena Căutare

Minivacanță la finalul lunii martie. Sunt prevăzute câteva zile libere în Codul Muncii

Peste un milion de români au câteva zile libere la finalul lunii martie și începutul lunii aprilie. Acestea sunt prevăzute în Codul Muncii.

mână care ține un creion deasupra unei agende, în față este un calendar, un cas galben și ochelari de vedere Galerie
Peste un milion de români beneficiază de câteva zile libere la finalul lunii martie | Shutterstock

Conform Codului Muncii, românii vor beneficia de două zile libere pentru fiecare dintre sărbătorile religioase din decursul unui an.

Minivacanță la finalul lunii martie. Sunt prevăzute câteva zile libere în Codul Muncii

Una dintre cele trei sărbători religioase este Paștele. În România, mulți sărbătoresc Paștele Catolic, acesta având loc în 2024, la finalul lunii martie, mai exact pe 31 martie.

Astfel că românii vor avea liber în Vinerea Marea, dar și lunea, imediat după sărbătorile pascale, conform unei surse.

Citește și: Minivacanță de 6 zile pentru români, după ziua liberă de Unirea Principatelor. Calendarul vacanțelor 2024

Dacă în anii precedenți Paștele Catolic și cel Ortodox se celebrau la distanță de câteva zile, în acest an perioada dintre cele două sărbători este mult mai mare. Astfel că se vor acorda zile libere în mod diferit.

Paștele Catolic se va sărbători pe 31 martie, în timp ce Paștele Ortodox se va sărbători la mai bine de o lună, pe 5 mai, ziua de duminică de după luna plină care va avea loc la finalul echinocțiului de primăvară.

Sărbătorile pascale nu au o dată fixă. Acestea variază în funcție de echinocțiul de primăvară și de luna plină. De asemenea, data aleasă pentru Paștele Catolic și cel Ortodox diferă deoarece se utilizează două calendare diferite. Biserica Catolică se ghidează după Calendarul Gregorian, iar Biserica Ortodoxă după Calendarul Iulian.

Astfel că, potrivit Codului Muncii, salariații care aparțin de un cult religios legal se vor bucura de zileke libere de sărbători - Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii -, acestea fiind acordate în funcție de data la care se celebrează conform cultului respectiv.

Citește și: De ce beneficii au parte angajații români care lucrează în minivacanța de 1 iunie și Rusalii. Ce spune Codul Muncii

Acestea diferă de zilele de sărbătoare legală stabilite prin lege, dar și de zilele de concedi de odihnă anual.

Zilele libere cu ocazia Paștelui Ortodox

Românii vor beneficia de șase zile libere cu ocazia sărbătorii pascale în 2024. Pe lângă zilele oficiale, Guvernul a mai aordat o zi liberă pentru a face ”punte”.

Astfel că, românii vor avea liber în perioada 1 - 6 mai. Ziua de 2 mai a fost acordată de Guvern, pentru a face punte între ziua de 1 mai, Ziua Muncii, care pică miercurea în acest an și ziua de 3 mai, Vinerea Mare.

Aceste libere pot da peste cap buna desfășurare în multe unități sanitare sau de alimentație publică. Astfel că angajatorii pot realiza un program special, pentru ca activitățile în cazuri speciale să nu fie întrerupte.

Conform articolului 141 din Codul Muncii, nu se acordă zile libere cu ocazia sărbătorilor legale menționate mai sus în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Citește și: Cu cât trebuie să fii plătit dacă lucrezi pe 1 mai 2023. Ce spune legea despre munca în zi de sărbătoare legală

Totodată, Codul Muncii prevede recompensarea activităților susținute în zilele de sărbătoare legală, angajaților respectivi asigurându-li-se în următoarele 30 de zile timp liber corespunzător.

În cazul în care nu se pot acorda aceste zile libere, însă este o situație justificată, salariații beneficiază de un sport la salariul de bază. Acest spor nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, fiind astfel plătit dublu pentru zilele de sărbătoare lucrate.

„Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual”, este precizat pe site-ul Inspecției Muncii.

Data la care se vor celebra sărbătorile pascale în anii următori

Paștele Ortodox va fi sărbătorit pe:

Paşte Ortodox 2024 – 5 mai

Paşte Ortodox 2025 – 20 aprilie

Paşte Ortodox 2026 – 12 aprilie

Paşte Ortodox 2027 – 2 mai

Paşte Ortodox 2028 – 16 aprilie

Paşte Ortodox 2029 – 8 aprilie

Paşte Ortodox 2030 – 28 aprilie

Citește și: Iohannis trimite Parlamentului spre reexaminare o lege care modifică Codul Muncii; articolul contestat introduce amendă de 1.500 – 3.000 de lei pentru munca suplimentară, fără a clarifica numărul de ore la care se referă

Paștele Catolic va fi sărbătorit pe:

Paște Catolic 2024 – 31 martie

Paște Catolic 2025 – 20 aprilie

Paște Catolic 2026 – 5 aprilie

Paște Catolic 2027 – 28 martie

Paște Catolic 2028 – 16 aprilie

Paște Catolic 2029 – 1 aprilie

Paște Catolic 2030 – 21 aprilie.

Rezultate Loto 22 februarie 2024. Report în valoare de peste 6,84 milioane de euro la Loto 6/49 după extragerile de joi... Înșelătoria de pe Facebook ce a făcut numeroase victime printre români! Totul pornește de la donarea unei mese de machia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x