Antena Căutare

Nou proiect de lege! Alerte prin SMS la dispariția unui copil. „Dacă la Caracal aveam acest mesaj, oamenii care văzuseră lucruri cu siguranță ar fi anunţat”

Tragedia de la Caracal a șocat o întreagă țară, ca urmare un deputat PNL a elaborat un proiect de lege privind un sistem de alertare. Ovidiu Raețchi consideră că a găsit soluția printr-un sistem care alertează populația printr-un SMS.

Tragedia de la Caracal a șocat o întreagă țară, ca urmare un deputat PNL a elaborat un proiect de lege privind un sistem de alertare. Ovidiu Raețchi consideră că a găsit soluția printr-un sistem care alertează populația printr-un SMS.

Dacă inițial în Statele Unite ale Americii populația era înștiințată de dispariția unui copil printr-un anunț de pe cutia de lapte, acum odată cu dezvoltarea tehnologie, sistemele s-au îmbunătățit. Informațiile vin printr-un SMS, de genul RO-ALERT, în zona în care copilul a dispărut.

Această măsură a fost adoptată în Statele Unite Ale Americii după cazul de răpire al unui copil de nouă ani care a fost asasinat în anul 1996, în Arlington, Texas. Sistemul se numește „Alertă Amber” , după numele copilului asasinat.

În cazul răpirii unui copil, alertele amber sunt distribuite de posturile de radio și televiziunile locale, de asemenea telefoanele persoanelor care locuiesc în zona apropiată a suspectului primesc un mesaj de alertă în care sunt oferite informații despre mașina răpitorului, caracteristicile acestuia dar și ale copilului. De asemenea, pe plăcuțele electronice de pe autostrăzi dar și în magazine sunt afișate semnalmentele răpitorului și copilului.

Sistemul funcționează oficial în Statele Unite, în Canada, precum și în douăzeci de state europene: Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Marea Britanie.

CITEȘTE ÎNTREAGA ȘTIRE: Sistemul „Alertă Răpire Copil” funcțional în mod oficial dar activat doar în cazul unui exercițiu. Cum ar trebui să arate mesajul de urgență în cazul răpirii unui minor

SMS pentru copii dispăruți din România

Deputatului PNL Ovidiu Raeţchi i-a venit ideea după cazul de la Caracal, al Alexandrei Măceşanu.

„Sistemul preia un model de succes pe care l-am trăit în SUA, chiar în zilele tragediei de la Caracal. Am pimit un SMS, ca orice alt cetăţean de pe o anumită rază, privind dispariţia unui copil” , a declarat acesta.

În momentul în care se anunță dispariția unui copil, Poliția compune mesajul, care include date de identificare ale minorului și alte elemente care ajută la identificarea lui. În România, sistemul ar putea funcţiona pe infrastructura RO-ALERT , pe o rază stabilită de Poliţie.

„Dacă la Caracal aveam acest mesaj, oamenii care văzuseră lucruri cu siguranță ar fi anunţat”, spune deputatul.

Inițiativa a fost depusă în Senat.

Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă lansarea Programului Naţional Casa Verde Fotovoltaice, cu o finanţare de 656 ... Mama Luizei Melencu, în lacrimi, la liceul fiicei ei, în prima zi de școală! Imagini sfâșietoare! Ce voia să facă tânăra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x