Cu toti ne dorim ca hainele sa straluceasca de curatenie si mirosul de prospetime sa ne inunde dulapurile. Insa cel mai des, produsele pe care le folosim contin substante periculoase pentru organism. Practic, sunt un fel de toxine, care ni se acumuleaza in haine si care - eventual - ni se impregneaza in piele. La fel ca in cazul E-urilor din alimente, pe etichetele pachetelor de detergenti sunt trecute denumirile stiintifice. Asa ca aprope nimeni nu stie ce inseamna sau mai mult daca acestea pot avea vreun efect asupra organismului nostru.
O astfel de "denumire stiintifica" este cea de "surfactant" Suna spectaculos, dar cu ce se ocupa el? Cu ce vrem, incepand de a la inmuia crustele de mizerie si pana la a topi ca prin minune petele de grasime. “Aceste substante in afara de faptul ca pot patrunde, ele lezeaza membrana celulara”, sustine oncologul Ion Balanescu. Deci surfactantii nu sunt nici pe departe atat de prietenosi, precum am fi crezut. Ba din contra.
Chimistii ne garanteaza, insa, ca toti detergentii din Romania sunt testati si ras-testati, asa ca nici nu se pune problema sa ne faca rau.
Totusi, de unde a pornit agitatia cu surfactantii? De la o asociatie americana, creata - cel mai probabil - pentru a se ingrijora din orice. Preventiv, insa, Uniunea Europeana e pe cale sa interzica folosirea anumitor substante in prepararea detergentilor.