- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aprilie şi iunie au fost singurele luni în care mortalitatea a fost mai mare. În rest, în fiecare lună din prima jumătate a anului trecut au fost mai multe decese decât în anul coronavirusului.
"Datele statistice suprind o perioada in care activitatea, răspandirea covid în Romania n-a fost foarte mare", spune Sorin Paveliu, medic primar boli interne, expert politici sanatate.
Doar 1,27% din cei care au murit în prima jumătate a anului erau infectaţi cu noul coronavirus. Însă, dacă luăm în considerare perioada de la începutul lunii iulie şi până azi, procentul creşte la 3,7%.
"Nu a fost o creştere a mortalitatii așa cum s-a întâmplat în alte tari, în Italia sau în Spania. Eu cred ca măsurile și-au atins scopul, cel puțin deocamdată", spune Bogdan Tănase, director medical instit oncologic.
Situaţia s-ar putea schimba dramatic în cazul în care numărul de cazuri va continua să crească.
"Lumea trebuie să înteleagă că noi, ca indivizi, ca societate nu ne temem numai de riscul de a muri, ci și de risucl de a darama economia acestei tari pe termen lung. Aceste lucru în momentul de fata încă nu s-.a întâmplat, dar o creştere exponentială a numărului de infectare s-ar putea să ne pună pe butuci", spune Sorin Paveliu, medic primar boli interne, expert politici sanatate
Nici măcar restricţionarea accesului în spitale nu a afectat semnificativ mortalitatea.
"Chiar am avut pacienți care la sfârsitul lunii februarie au fost diagnosticati cu tumori care n-au putut fi investigate sau operate, pentru că în perioada stării de urgenţă a trebuit să reducem activitatea cu 80 la sută", Lidia Kajanto, manger institut oncologic Bucuresti
Principalele cauze ale deceselor sunt bolile cardiovasculare, tumorile, afecţiunile aparatului respirator şi problemele digestive.
Cauze frecvente de deces în Romania
- bolile aparatului circulator – 56,7%
- tumori – 19,6%
- bolile aparatului respirator – 6,5%
- bolile aparatului digestiv – 5,9%
- leziuni traumatice, otrăviri şi alte consecinţe ale cauzelor externe – 3,8%
INFO: În luna iunie 2020 au murit în jur de 21 de mii de oameni, arată statistica INS. Cu 544 mai puţin faţă de perioada similară din 2019. Asta in conditiile in care, la inceputul anului, specialistii preconizau ca mortalitatea in Romania va creste din cauya COVID 19, dar si pentru ca pandemia va bloca sistemul medical, astfel ca bolnavii nu vor avea unde sa fie tratati.
Dacă ne uităm pe cifrele din prima jumătate a acestui an și le comparam cu cele din prima jumătate a anului anterior observăm că numărul deceselor este mic cu aproape 6000.
"Voiau să se căsătorească, să aibă copii". Un tânăr a decedat, iar iubita acestuia se află la spital în urma u... Managerul Spitalului Judeţean Vaslui, infectat cu coronavirus, transferat la un spital din Bucureşti/ Fiul său a făcut p...