Antena Căutare

Parchetul General anunţă că nu a avut la dosarul înregistrarea video privind intervenţia de la Colectiv şi nici nu a ştiut de existenţa ei. Înregistrarea a fost cerută de la ISU

Parchetul General anunţă că procurorii care au făcut ancheta privind incendiul de la Colectiv nu au avut la dosar înregistrarea video făcută publică joi şi nici nu au ştiut de existenţa ei. Procurorii au cerut, joi, ISU, această înregistrare video.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă, referitor la înregistrarea video difuzată în spaţiul public privitoare la tragedia petrecută în 30 octombrie 2015 în clubul “Colectiv” din Bucureşti, că procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică nu au avut la dosarul cauzei înregistrarea video în cauză şi nici nu au avut cunoştinţă de existenţa acesteia în cursul derulării anchetei penale, care s-a finalizat prin trimiterea în judecată a şase persoane fizice şi două persoane juridice.

"Înregistrarea video a fost solicitată astăzi, 24 octombrie 2019, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, urmând a fi valorificată în cadrul urmăririi penale în cauza aflată în prezent pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, referitoare la incendiul din clubul “Colectiv", arată Parchetul General.

O filmare de aproximativ 20 de minute făcută în noaptea intervernţiei la incendiul din clubul ”Colectiv”, din urmă cu patru ani, ţinută secretă, a fost făcută publică de Libertatea. Imaginile, filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov, ajuns la locul dezastrului şi furnizate de un coleg al său, ofiţer, arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, dar poate fi auzit, conform Libertatea, cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, înjurând victimele.

”Nu mai aveai ce să stingi. Focul din club era stins, mai rămăsese fum, trebuia să te ocupi de oamenii din exterior. Nu le-au luat nici măcar pulsul, nu s-au aplecat spre ei şi acest lucru a fost imediat vizibil când şefii au văzut imaginile şi, practic, filmarea a fost ascunsă tuturor”, a declarat pentru ofiţerul care a furnizat înregistrarea.

”La câteva zile, Centrul Naţional Operaţional din IGSU a cerut filmările. Când le-au văzut, ei au stopat orice folosire a lor pentru că arătau haos, lipsă de organizare şi de preocupare a salvatorilor pentru viaţa umană. Imaginile arătau cu totul altceva decât ISU, IGSU şi DSU pretinseseră oficial”, adaugă el.

La minutul 7:35, colonelul Orlando Şchiopu, adjunctul inspectorului şef ISU, cedează nervos şi înjură morţii: “Lasă-i în p**a mea”! Într-o jumătate de oră, s-au succedat cinci şefi la comanda acţiunii de intervenţie, relatează .

Orlando Şchiopu a fost al 4-lea şi a deţinut comanda doar 3 minute, între 23:07 şi 23:10, conform documentelor ISU citate de Corpul de Control al Guvernului.

Un CD cu aceste imagini ar fi ajuns atunci şi la şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care însă a declarat pentru Libertatea că, din verificările sale, un astfel de film nu a ajuns la DSU.

Ca urmare a difuzării acestor imagini, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă organizează joi o conferinţă de presă.

După incendiul din clubul ”Colectiv”, din seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alţi aproape 200 au fost răniţi. Chiar şi acum, supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile trăite în zilele următoare incendiului.

Sursa : news.ro

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Incendiu în Apuseni! 30 de hectare de pădure au ars, pompierii încă încearcă să stingă focul... IGSU, despre imaginile de la intervenţia din Colectiv difuzate de ”Libertatea”: Nu ni s-au cerut imaginile respective în...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x