Joia Mare este cea mai încărcată zi din Săptămâna Mare din punct de vedere spiritual. Atunci când nu se ocupă de pregătirile pentru Paște, credincioșii își rezervă timp pentru sfânta rugăciune.
Pe 17 aprilie 2025, în Joia Patimilor, oamenii își îndreaptă toate gândurile spre suferința lui Iisus Hristos și participă, în număr mare, la slujbele speciale din biserici. Este o zi de post aspru și de rugăciune, în care mulți aleg să aprindă lumânări pentru cei care s-au stins din viață sau să ceară iertare și liniște sufletească.
Citește și: Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
În această zi din Săptămâna Mare, gospodinele se ocupă de ultimele pregătiri pentru Paște: se coc cozonacii, se pregătește pasca, drobul și se vopsesc ouăle. Este important ca pe masa festivă să existe ouă roșii.
Ce tradiții și obiceiuri se respectă în Joia Mare
Există o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de Joia Mare. Încă din bătrâni se spune că în această zi se pomenesc morții, iar candelele din cimitire trebuie aprinse, pentru ca sufletele celor adormiți să primească lumină.
Tot în Joia Patimilor, creștinii merg la biserică pentru spovedanie și împărtășanie. Mai mult, aceștia vin și pentru a participa la slujba celor 12 Evanghelii. Conform tradiției, începând cu Joia Mare (17 aprilie 2025) și până la Rusalii (8 iunie 2025), porțile Iadul și Raiul sunt deschise, iar sufletele celor adormiți sunt libere să se întoarcă în locuințele lor.
În unele zone ale României, oamenii fac focuri în Joia Mare pentru a-i „încălzi” pe cei care nu mai sunt printre ei. Se spune că lemnele de foc se rup cu mâna, nu se taie, și se pun pe jos doar acasă.
Un alt obicei respectat cu sfințenie de către români este vopsirea ouălor. Acestea se înroșesc în Joia Mare.
Tot în această zi, fetele din anumite regiuni ale țării obișnuiesc să facă câte 12 noduri unei ațe, punându-și la fiecare câte o dorință și dezlegându-le atunci când dorința s-a împlinit. De asemenea, acestea își pun sub pernă ață sperând că își vor visa alesul.
Ce nu e bine să faci în Joia Mare, pe 17 aprilie 2025
Credincioșii sunt foarte atenți la activitățile pe care le fac în Joia Mare pentru a nu păcătui. În această zi din Săptămâna Mare nu se spală haine pentru a nu da celor dragi care au decedat lături în pomană.
De asemenea, se consideră un mare păcat dacă nu aprind lumânări pentru sufletele celor morți și nu se dă împarte diferite pachețele de mâncare.
Citește și: Programul magazinelor de Paște 2025. Ce supermarketuri sunt deschise în Vinerea Mare, pe 19 și 21 aprilie
Tradiția spune că nu se doarme în Joia Patimilor pe timpul zilei. Încă din bătrâni se zice că cei care fac asta vor fi leneși tot anul. De asemenea, femeile care dorm în această zi din Săptămâna Mare vor fi numite Joimărițe și pedepsite. Astfel, nu vor mai avea putere să muncească întregul an, conform antena3.ro.
Este interzis ca în Joia Mare să se facă pomeni.
Cât durează vacanța de Paște 2025. Când se întorc elevii la școală... Programul mall-urilor din București de Paște 2025. Care este singurul centru comercial deschis pe 20 aprilie...