În fiecare primăvară, pe măsură ce Paștele se apropie, în casele românilor se simte o agitație aparte și o atmosferă plină de tradiție. În Săptămâna Mare, fiecare gospodină are grijă să curețe casa și să gătească preparate alese.
De altfel, printre cele mai îndrăgite și respectate obiceiuri din această perioadă se numără vopsirea ouălor. Pentru români, oul roșu de Paște este un simbol al jertfei și al Învierii, iar vopsirea acestuia este un obicei păstrat din generație în generație. De la bunici la nepoți, această tradiție adună toți membrii familiei în bucătărie.
Citește și: Rugăciune puternică în Săptămâna Patimilor. Ce se citește pentru pacea sufletească, înainte de Paște
Fiecare familie are propriul stil de vopsire al ouălor. Unii români folosesc metode tradiționale, cu foi de ceapă sau plante culese din grădină, în timp ce alții aleg culori moderne și tehnici creative. Însă indiferent de metodă, scopul rămâne același: să se aducă lumină, bucurie și binecuvântare în casă.
Când se vopsesc ouăle de Paște. De ce se respectă cu sfințenie această tradiție a românilor
În fiecare an de Paște, ouăle roșii sunt nelipsite de pe masa festivă. Gospodinele au grijă că acestea să fie prezente în meniul de sărbătoare. Ulterior, acestea se ciocnesc în semn de respect pentru Iisus Hristos, care a îndemnat la vopsirea lor atunci când se afla pe cruce.
Mulți români aleg să pregătească ouăle de Paște încă de miercuri, în timp ce alții au timp să vopsească ouăle abia în Vinerea Mare. Conform tradiției, acestea trebuie vopsite în Joia Mare, numită și Joia Patimilor, conform libertatea.ro.
Acest obicei se respectă cu sfințenie încă din bătrâni. Mai mult, se spune că cei care vopsesc ouăle în Joia Mare și le mănâncă de Paște vor avea parte de liniște sufletească și vor scăpa de necazuri pe parcursul anului.
Mai mult, această tradiție a apărut cu 2.000 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Pe atunci, vopsirea ouălor simboliza creația, echilibrul, reînnoirii naturii și fecundația. În plus, ele erau considerate și un simbol al vieții.
Există o mulțime de legende cu privire la vopsirea ouălor. Cea mai cunoscută face referire la Maica Domnului care a lăsat un coș cu ouă lângă crucea lui Iisus Hristos, iar acestea s-au înroșit de la sângele ce picura din rănile Mântuitorului.
Tradițiile de care românii țin cont înainte de Paște
Alte tradiții pe care românii le respectă cu sfințenie, pe lângă vopsirea ouălor, sunt: curățenia de primăvară, pregătirea felurilor de mâncare tradiționale precum cozonacul, pasca sau drobul. Aceste rețete sunt moștenite de la bunici sau părinți, fiecare având un gust aparte.
De asemenea, un alt obicei de care creștinii țin cont de Paște face referire la cumpărarea și purtarea hainelor noi. Aceasta tradiție reprezintă un nou început.
Citește și: Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Tot de Paște se merge la biserică pentru spovedanie și împărtășanie, în semn de curățare sufletească.
Toate aceste gesturi, aparent simple, sunt pline de semnificație, în care tradiția, credința și familia se unesc armonios. Un lucru este cert, Paștele nu aduce doar o atmosferă de sărbătoare și agitație, ci și momente de neuitat alături de cei dragi. Pentru unii credincioși, Sărbătorile Pascale înseamnă pacea sufletească.
„Taxa pe câine”, introdusă într-un oraș din România. De ce sunt obligați să o plătească și cei care nu au animale de com... Cât durează vacanța de Paște 2025. Când se întorc elevii la școală...