Arhitecții, inginerii, muncitorii din construcții se numără printre românii care încasează salarii mari, însă acest lucru nu înseamnă că vor avea pensii mari, întrucât realitatea este alta. Mai exact, conform noilor măsuri luate de Guvern, acești români vor încasa mai puțin.
Potrivit noilor măsuri luate de guvern, arhitecții, inginerii și muncitorii din construcții nu vor contribui la Pilonul II de pensii în următorii 10 ani. Cele 3,75 de procente care mergeau în contul pensiei administrate privat vor rămâne în mâna salariaţilor, prevede ordonanţa guvernului, intrată în vigoare la inceputul anului.
Astfel, experții avertizează că sistarea contribuţiilor la Pilonul II va însemna o pensie mai mică: Din punctul de vedere al pensiei primite din sistemul public, nu, pensia este identică cu cât s-ar fi plătit şi dacă nu se făcea reducerea, însă cu siguranţă scade venitul din pensia administrată privat. Adriana Iftime, director general la Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii: ”Nu văd în asta o problemă. Pilonul II rămâne în continuare o opţiune personală. Nu există motive de îngrijorare, cel puţin pe sectorul nostru, cel de construcţii.”, a declarat Adrian Bența, expert în fiscalitate, potrivit bugetul.ro.
Salariul minim brut diferenţiat pentru domeniul construcţiilor s-a dublat începând cu data de 1 ianuarie 2019. Taxele datorate statului pentru un salariu de 3.000 de lei ajung la 638 de lei – contribuţia la pensii datorată de salariat şi 10 lei – contribuţia la muncă, datorată de angajator.