Antena Căutare

Postul Crăciunului 2023. Orele între care trebuie să ținem post miercuri și vineri

Postul Crăciunului este ultimul din 2023. Vreme de 40 de zile, între 15 noiembrie și 25 decembrie, cei care respectă tradițiile se abțin de la a consuma anumite produse. Totuși, nu toată lumea poate ține postul complet, așa că nulți români preferă să postească doar în zilele de miercuri și vineri.

colaj de imagini dintr-o biserica cu preoti si femei in varsta Galerie
Postul Crăciunului este ultimul din 2023. Vreme de 40 de zile, între 15 noiembrie și 25 decembrie, cei care respectă tradițiile se vor abține de la a consuma anmite produse. Totuși, nu toată lumea poate ține postul complet, așa că nulți români preferă să postească doar în zilele de miercuri și vineri. | Shutterstock.com

În perioada 15 noiembrie și 25 decembrie 2023, este ultimul post din an. Postul Crăciunului, căci despre acesta este vorba, presupune 40 de zile de rugăciune și post.

Din diverse motive, există români care nu pot să țină tot postul. Datele arată că doar unul din 10 români reușește să respecte cerințele Postului care nu e scurt.

Citește și: Cât a ajuns să coste un brad artificial anul acesta. Prețurile la care clienții se uită cu ochii mari

Mulți credincioși fac eforturi pentru a posti măcar miercuri și vineri. Se pare totuși că, în aceste zile, există anumite ore între care enoriașii trebuie să ne abțină de la produsele care încalcă cerințele postului.

Între ce ore trebuie să ții post în zilele de miercuri și vineri

În timpul postului, credincioșii trebuie să evite produsele precum carnea, ouăle, brânza, laptele și oricare alte alimente obținute din acestea.

În ceea ce privește zilele de miercuri și vineri, tradiția spune că postul ar trebui să înceapă de dimineață și să fie ținut până seara la ora 18. La această oră se intră într-o nouă zi liturgică.

Citește și: Când se aprind luminile festive în București. Delia ”deschide” Târgul de Crăciun din Piața Costituției

De ce se ține post miercuri și vineri: semnificația celor două zile

Întrebat de ce postim în aceste două zile, indiferent dacă vorbim despre o perioadă de post sau nu, Arhimandritul Mihail Daniliuc a răspuns, conform Doxologia: ”Postim miercurea căci în această zi au făcut sfat cărturarii ca să-L prindă pe Mântuitorul Hristos, iar Iuda a vândut pe Mântuitorul Hristos pentru 30 de arginți, tot în această zi.

Renunțând la mâncărurile de dulce din această zi, Îi arătăm Preabunului nostru Mântuitor că ne desolidarizăm de „vânzătorul” şi că iubim mai mult hrana duhovnicească, părtășia cu Dumnezeu, în defavoarea bunurilor lumești trecătoare şi fragile pe care ţi le oferă plăcerile acestei lumi simbolizate în cazul de față prin mâncărurile de dulce.

Postim vinerea căci este ziua în care Hristos Dumnezeu, Marele Răstignit, a îndurat sfintele pătimiri cele mântuitoare: scuipările peste față, batjocura, biciuirile, lovirile, răstignirea pe Cruce şi moartea pentru noi şi pentru a noastră mântuire, așa după cum mărturisim în Simbolul de credință. Postim vinerea ca să ne arătăm recunoștința față de Mântuitorul nostru, pentru că ne-a redeschis Raiul, făcându-ne părtași la viața Sfintei Treimi.”

Citește și: Experții au dezvăluit care sunt locurile perfecte pentru amplasarea bradului de Crăciun. Care este greșeala pe care mulți o fac

Când se aprind luminile festive în București. Delia ”deschide” Târgul de Crăciun din Piața Costituției... Cât ar costa un sejur de trei nopți de Crăciun sau de Revelion la pensiunea mamei regretatului Răzvan Ciobanu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x