Antena Căutare

Program complet Noaptea Muzeelor 2023. Ce poți vizita în București, de la tururi, recitaluri și expoziții până la experimente

Palate, case cu istorie, biblioteci, centre culturale, teatre, campusuri, galerii de artă vor fi deschise în noaptea de sâmbătă, de Noaptea Muzeelor, într-o ediţie comună România - Republica Moldova.

Galerie
Program complet Noaptea muzeelor 2023. Ce poți vizita în București, de la tururi, recitaluri și expoziții până la experimente | Profimedia

Muzeul fenomen la nivel mondial War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război este invitatul ediţiei. Expoziţia „Listen/ Ascultă” va putea fi vizitată la Noua Galerie a Muzeului Ţăranului. Deschise în premieră sunt: Ateneul Român, Teatrul „Nottara”, Muzeul Fotbalului, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, scrie News.ro.

Citește și: Moaștele Sfântului lui Ioan Gură de Aur, furate. Ce spune religia despre gest și cât de periculos e din punct de vedere spiritual

Program complet Noaptea muzeelor 2023. Ce poți vizita în București, de la tururi, recitaluri și expoziții până la experimente

Un număr record de 311 de obiective culturale au fost înscrise la Noaptea Muzeelor 2023, care se va desfăşura sâmbătă. Cea de a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor va fi prezentă în Republica Moldova în 14 muzee: cinci instituţii muzeale din Chişinău, inclusiv cele patru mari muzee naţionale, dar şi nouă muzee de pe cuprinsul a cinci raioane.

Articolul continuă după reclamă

În România, Noaptea Muzeelor va fi sărbătorită de 217 muzee şi 80 de entităţi culturale, în 82 de localităţi din 33 de judeţe din toată ţara.

Pe lângă Bucureşti, Noaptea Muzeelor 2023 are un record de muzee şi spaţii deschise la Târgu Mureş, unde 28 de evenimente îşi aşteptă publicul, urmate de oraşele Iaşi, Cluj-Napoca şi Braşov.

60 de evenimente în Bucureşti

În capitală, sâmbătă de dimineaţă până noaptea târziu, publicul se va putea bucura de aproximativ 60 de evenimente propuse de muzee, galerii de artă, centre culturale şi expoziţionale, spaţii ale tearelor, opere, coruri, palate, institute, case ale experimentelor sau licee şi festivaluri de muzică.

War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, invitatul ediţiei

Invitatul special al Nopţii Muzeelor 2023 este un muzeul fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, care se află în premieră în România. Expoziţia sa va putea fi vizitată gratuit, la Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, începând cu ora 16.30, până pe 12 iunie. Expoziţia se intitulează „Listen/Ascultă” şi reprezintă o abordare curatorială inovatoare şi un parcurs expoziţional extrem de emoţionant, ce se construieşte în jurul obiectelor şi mărturiilor copiilor afectaţi de război.

La Bucureşti, vor fi expuse poveşti şi obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, dar şi ale copiilor ucraineni refugiaţi în România.

Citește și: Tânărul acuzat că a furat moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost găsit și reținut. Ce îl așteaptă pe bărbat

În premieră deschise noaptea

La prima participare în cadrul Nopţii Muzeelor, ediţia cu numărul 19, se află Ateneul Român, Muzeului Fotbalului, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodată Singuri”, Casa de licitaţii „Historic”, atelierele de desen şi arhitectură pentru copii dezvoltate prin proiectul „Case de Muzicieni” împreună cu MNRL şi MAM Studio la Muzeul Anton Pann şi multe altele.

Opera Naţională Bucureşti

ONB propune un spectacol itinerant lansat de Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”, în care spectatorii sunt invitaţi sa ia parte la o experienţă unică în diverse spaţii din clădirea Operei bucureştene. Ghidat de personaje şi personalităţi celebre din lumea Operei, publicul va putea experimenta magia operei alături de tânăra generaţie de artişti lirici. Accesul se va face în grupuri de cel mult 50 de persoane din jumătate în jumătate de oră începând cu ora 00.00. Ultimul grup va intra la orele 03.00 am. Intrare liberă în limita locurilor disponibile şi în ordinea sosirii.

Ateneul Român

Filarmonica „George Enescu” va celebra, pentru prima dată, Noaptea Europeană a Muzeelor. Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22.00 şi 01.00, iar printre activităţile ce vor face parte din acest eveniment vor fi un tur ghidat şi un microrecital cameral.

Muzeul Fotbalului

Publicul va descoperi la Muzeul Fotbalului din Centrul Vechi, de Noaptea Muzeelor, sute de exponate şi colecţii rare, unde gazdă le va fi marele portar Helmuth Duckadam. Programul muzeului va fi prelungit de la ora 20.00 până la 2.00, iar vizitatorii beneficiază de un preţ special la intrare, precum şi multe alte surprize în magazinul muzeului.

Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti

Palatul Camerei de Comerţ Bucureşti, ale cărui uşi au fost deschise pentru prima dată pe 23 mai 1911, în prezenţa regelui Carol I, va putea fi vizitat pentru prima dată de Noaptea Muzeelor, între orele 18.00-01.00, atunci când vor avea loc tururi ghidate ce vor scoate la iveală frumuseţea impresionantă a sălilor şi poveşti impresionante din trecutul său glorios. A fost realizat după planurile arh. Ştefan Burcuş, pe un teren oferit de Carol I la iniţiativa preşedintelui de atunci al Camerei de Comerţ, George G. Assan. Se intră în grupuri de 15-20 de persoane, la fiecare 30 de minute. Fotografiatul este permis.

Casa cu bunici „Niciodată Singur”

În 2023, de Noaptea Muzeelor, Asociaţia Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor le oferă bunicilor din Bucureşti un loc doar pentru ei. Într-o casă veche boierească, ca un muzeu, din centrul capitalei, pe Intrarea Mântuleasa 4, vârstnicii vor descoperi spaţiul Centrului de Socializare Niciodată Singur şi vor avea partea de activităţi construite pe nevoile lor între orele 16.00 şi 20.00.

Teatrul Nottara

Cei care aleg să viziteze teatrul de pe Bd. Magheru vor avea parte de tururi ghidate, un spectacol de teatru şi un concert, toate cu intrare gratuită. Tururile ghidate încep la ora 20.00. De la ora 1.00, va fi un concert susţinut de trupa Midpoint.

Festivalul Romanian Design Week (12 - 28 mai) se alătura Nopţii Muzeelor.

Primăria Capitalei se deschide între orele 18.00 şi 24.00

De Noaptea Europeană a Muzeelor, vizitatorii pot participa la „Primăria deschisă”, un program artistic cu tururi ghidate în sediul din Bulevardul Elisabeta. Curtea interioară a palatului Primăriei este transformată într-un muzeu în aer liber al Bucureştiului muzical interbelic prin concertul „Hai să îţi arăt Bucureştiul noaptea”.

Muzeul Naţional de Artă al României

Muzeul Naţional de Artă al României va deschide spaţiile istorice, între orele 10.00 şi 18.00. Galeria Naţională, Galeria Europeană şi muzeele satelit vor fi închise. Între orele 19.00 şi 24.00, va fi acces gratuit în întregul sediu central al MNAR şi în Muzeul Colecţiilor de Artă (atât în expoziţiile permanente cât şi în cele temporare). De la ora 21.00 la 22.30 este programat un recital gratuit în Sufrageria Regală „Tineri Solişti la Noaptea Muzeelor”. Muzeul Zambaccian şi Muzeul Pallady vor fi închise. Ultimul acces la ora 23.00, închidere muzeu ora 24.00.

Muzeul Naţional Cotroceni

Saloanele regale de la etajul I al Palatului Cotroceni, Holul de Onoare, Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cerchez şi Sufrageria Regală Cotroceni, vor fi deschise publicului, sâmbătă, începând cu ora 14.00 şi până la ora 20.00. Accesul se face gratuit, fără programare prealabilă, în intervalul 14.00 - 20.00 (ora de intrare a ultimului vizitator), doar în baza prezentării unui act de identitate în original (C.I. sau paşaport).

Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional de Istorie a României va fi deschis în intervalul orar 20.00 - 01.00 (cu ultima intrare la ora 00.00). Accesul vizitatorilor va fi gratuit şi se va face prin curtea interioară din strada Poştei. Programul de activităţi include muzică de fanfară, reconstituire istorică, precum şi un moment artistic de coregrafie. Vor fi accesibile expoziţiile permanente Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian, Lapidarium, precum şi o microexpoziţie cu uniforme militare ale Jandarmeriei Române din perioada 1850 - 1941.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Publicul va putea vizita gratuit expoziţia permanentă şi deschiderea expoziţiei temporare „Peste mări şi zări. De la astrolab la sextant". Dacă vor fi condiţii meteorologice favorabile, cercetătorii Muzeului propun celor care vin la muzeu să descopere cine sunt micile vieţuitoare cu care împărţim noaptea, într-o serie de activităţi desfăşurate în curtea Muzeului între orele 22.00 şi 23.00. Programul special al Nopţii Muzeelor 2023 de la „Antipa” va începe sâmbătă, de la ora 19.00 şi se va termina duminică, la ora 01.00.

Muzeul Municipiului Bucureşti

Şase muzee din componenţa MMB au inclus în programele lor aceste evenimente.

#CasaFilipescuCesianu (Calea Victoriei, nr. 151)
19.00 - 21.30: Spectacolul de statui vivante „Români la porţile lumii”, organizat de Teatrul MASCA în grădina Casei Filipescu Cesianu.
Muzeul Theodor Aman
19.00: Recitalul „Voyage en musique”, cu soprana Mihaela Andrei şi Adrian Andrei la chitară. În program: Shan Bell, Cosimo Bottegari, John Dowland, Robert Johnson, Norbert Leqlerq, Adrian Andrei, Jose Luis Narvaez, Carlos Eleta Almaran, Carlos Gradel.
Muzeul George Severeanu
19.00: Recital special de vioară şi violoncel, susţinut de Theodor Andreescu (vioară) şi Maria-Izabela Ghergu (violoncel).
Palatul Suţu
20.00: Recital de acordeon susţinut de Duo Acordis Anima (Emilian Ciobanu & Emilian Mănica). Cei doi artişti au pregătit programul sub forma unui atlas sonor oferit cu prilejul Nopţii Muzeelor sub îndrumarea profesorului de acordeon Fernando Mihalache.
21.00: Concert special susţinut de soprana Arlinda Morava şi invitaţii săi: Alfredo Pascu - tenor, Adriana Alexandru - pian şi Tehodora Stanciu - actriţă. Program: arii celebre din repertoriul românesc şi internaţional.
Muzeul Nicolae Minovici
20.00: Recital de acordeon susţinut de Elvis Buruiană. În program: Paganini, Galliano, Piazzola, Eugene Doga, Zez Confrey.
Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck
20.30: Recital special de vioară şi violoncel, susţinut de Theodor Andreescu (vioară) şi Maria-Izabela Ghergu (violoncel).

Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Insomniacii sunt aşteptaţi să viziteze, între orele 18.00 - 21.30 (ora de intrare a ultimului vizitator), şase expoziţii temporare şi târgul „100 de Tradiţii Româneşti”. Vor fi deschise expoziţiile: „Alexandru Tzigara-Samurcaş - Întemeietorul Muzeului Naţional” - expunerea permanentă, „1907. Noi vrem pământ” - Sala Tancred Bănăţeanu, „Muzeul [in]vizibil #5. Subiect, imagine, obiect” - Sala Irina Nicolau şi „War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război” - Sala Noua Galerie, „Dragă Arhivă/ Instalaţie-semnal” - în zona viitoarei expoziţii şi „Curgerea timpului zodiacal/ Expoziţie de pictură de Maria Constantinescu” - Sala Acvariu.

Casele Memoriale ale Muzeului Naţional al Literaturii Române vor fi deschise până la ora 22.00, iar copiii vor putea participa la ateliere creative - „A fost odată... va fi odată...”, ateliere de scriere creativă, de vioară, de arhitectură şi pictură la Casa Memorială „George şi Agatha Bacovia” şi la Casa Memorială „Anton Pann”.

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” îi invită, sâmbătă, de la ora 18.00, pe cei aflaţi în Bucureşti într-o atmosferă somptuoasă, dar prietenoasă, care respectă idealul de a conecta istoria cu realităţile de azi. Expoziţia „Cartea românească tipărită în timpul păstoriei Sfântului Ierarh Martir Neofit I Cretanul, Mitropolitul Ţării Româneşti (1738-1753)” reuneşte pentru prima dată peste 30 de titluri extrem de valoroase. „Flowergram - a smart oasis” este conceptul imaginat de BCU „Carol I” pentru această ediţie.

ARCUB - Hanul Gabroveni

Clădire monument istoric de secol XIX, sediul ARCUB din Centrul istoric oferă acces gratuit, sâmbătă, între orele 18.00 şi 2.00, pentru patru expoziţii recent vernisate, care ocupă toate spaţiile expoziţionale ale hanului. O expoziţie de neratat este cea mai recentă expoziţie personală a graficianului, sculptorului şi pictorului Mircia Dumitrescu, recunoscut pentru ilustraţiile realizate pentru mari autori români şi internaţionali. Intitulată „Desen/ Gravură/ Pictură/ Sculptură/ Carte bibliofilă”, expoziţia lui Mircia Dumitrescu poate fi vizitată în spaţiile expoziţionale de la etajul şi demisolul Hanului Gabroveni.

Palatul Cesianu-Racoviţă

Expoziţia „Nicolae Grigorescu, simbol pentru generaţii” şi „Peretele de 1 milion de euro”, care reuneşte cele mai valoroase şi importante opere de artă clasice şi contemporane din cadrul magazinului Dependent de Artă, vor fi admirate, la Palatul Cesianu-Racoviţă, deschis sâmbătă de la ora 19.00 la ora 2.00.

Tur nocturn la Art Safari

Night Tours, experienţe speciale de vizitare cu tururi ghidate în toate expoziţiile Art Safari şi prosecco, mai au loc doar sâmbătă, de la 22.00-1.00. De altfel, sâmbătă, pasionaţii de artă sunt invitaţi să-şi petreacă Noaptea Muzeelor, la un tur nocturn în Art Safari.

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

Sâmbătă, în intervalul orar 18.00 - 23.00, publicul poate vedea expoziţia „Regina Maria la Teatru”. Expoziţia se vizitează în cadrul tururilor ghidate, în intervalul 18.00 - 23.00, pentru care este necesară o înscriere prealabilă la adresa de e-mail [email protected].

Casa Madrigal

Publicul va putea vizita Casa Madrigal de pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11, Bucureşti, în intervalul orar 18.00 - 24.00. Casa Madrigal, vila Sacha Roman de pe Dealul Mitropoliei cu o istorie de aproape 100 de ani, găzduieşte de această dată expoziţii de artă plastică, recitaluri muzicale şi experienţa unică a panoramei „Bucureşti 360”. Accesul publicului va fi gratuit, organizat în două tururi de vizitare ce se vor desfăşura în paralel, în grupuri de maximum 10 persoane.

Societatea de Transport Bucureşti suplimentează linia 361 cu un autobuz dedicat evenimentului, care va circula gratuit între orele 19.00 şi 03.00 pe 13/14 mai.

Ce a descoperit o femeie din Iași într-o caserolă de carne tocată. A pus mâna pe telefon și a filmat tot... Noaptea Muzeelor 2023. Ce mijloace de transport în comun ai la dispoziție în București și care este programul de funcțio...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x