”Astăzi, 11 mai 2023, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale au pus în executare 2 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Ilfov şi Călăraşi, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat”, a anunțat, în cursul zilei de joi, 11 mai 2023, Poliţia Capitalei.
După ce s-a făcut public faptul că bărbatul a sustras moaștele, publicația News a transmis că oamenii legii nu sunt încă siguri de acest lucru.
Citește și: Rugăciuni în Săptămâna Luminată pentru sănătate și pace în casă
Conform unor surse din anchetă, citate de News, bărbatul nu ar fi furat de fapt moaştele, el fiind interesat doar de racla în care acestea erau depuse. Sursele citate afirmă că bărbatul susţine că a abandonat moaştele în lăcaşul de cult, acestea fiind în prezent căutate.
Aceleaşi surse mai afirmă că tânărul obişnuia să frecventeze bisericile. El nu ar fi încercat încă să valorifice obiectele furate pentru că sustrăsese sume importante de bani din cutia milei şi din cea pentru banii de lumânări.
Ce spune religia despre furtul moaștelor și cât de periculos este din punct de vedere spiritual
Moaște (sau relicve) sunt oseminte, rămășițe din trupul unui sfânt sau al unui fericit, veșminte sau alte obiecte ale sfinților sau strămoșilor unui popor, sau obiecte care au servit la martirizarea celor care au fost proclamați sfinți sau fericiți, conform Wikipedia.
Conform site-ului crestinortodox.ro, furtul de Sfinte Moaște se practică de multă vreme. Asemenea furturi au existat încă din secolele primare, când cultul martirilor ocupă un loc deosebit în comunitățile creștine locale.
Citește și: Ce rugăciune trebuie rostită în Miercurea Mare și ce este „interzis” să facem în această zi de sărbătoare
Din punct de vedere religios, furtul de Sfinte Moaște este o faptă imorală și încalcă poruncile Decalogului, care interzic furtul și râvnirea la lucrurile care nu ne aparți: "Sa nu furi! (...) Sa nu doresti nimic din cate are aproapele tau!" (Iesire 20, 15, 17)
Mai mult de atât, fapta încalcă și porunca dragostei, care interzice supărarea și întristarea celui de lângă noi.
Și din punct de vedere spiritual, există un pericol atunci când astfel de gesturi au loc. În cartea sa, Scarlat Demetrescu explică ce rol au moaștele.
În cartea lui, Din tainele vieții și ale universului, aflăm că acestea conțin parte din parte din perispirit, o componentă care este conectată cu sufletul sfântului. Prin acest context, că este legat cu sufletul, se pot face minuni astăzi.
A fost deslușit misterul ”doamnei cu coasa”, care a apărut la încoronarea Regelui Charles. Ce era... Viața unei femei care dormea pe străzi s-a schimbat radical după ce a participat la un concurs de frumusețe. Ce viață du...