Antena Căutare

Vești extrem de proaste! Bucureștenii sunt în pericol să rămână fără apă și căldură chiar înaintea sărbătorilor! Ce spun autoritățile

Bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură chiar înaintea sărbătorilor. Motivul este datorat protestelor care au loc în cadrul a 3 firme mari de centrale de termoficare au inișiat un protest spontam și au mai vrut să intre în tură ieri după amiaza. Protestul a fost inițiat din cauza salariilor mici pe care angajații le primesc.

Proteste la CET-urile din București! Sute de mii de bucureșteni sunt în pericol să stea în frig și fără apă caldă în prag de sărbători! Ce spuna autoritățile

Proteste la fabricile de centrală

Bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură chiar înaintea sărbătorilor. Motivul este datorat protestelor care au loc în cadrul a 3 firme mari de centrale de termoficare. Aceștia au inițiat un protest spontam și au mai vrut să intre în tură ieri după amiaza, din cauza salariilor mici pe care angajații le primesc. Aceștia se plâng că de ani li se promit măriri, dar totul a fost o amăgire, pentru că nicio schimbare pe hârtii nu a avut loc.

Angajaţii a trei CET-uri ale ELCEN (centrale electrice de termoficare; Grozăveşti, Progresu şi Sud) au declanşat miercuri proteste, fiind nemulţumiţi de nivelul salariilor. La cel de-al patrulea CET al companiei, Vest, nu au fost semnalate proteste.

„Nu este vorba de o grevă, este vorba despre un protest spontan, ilegal. Suntem în curs de negociere a contractului colectiv de muncă şi este vorba de presiunea salariaţilor pentru condiţii salariale cât mai bune. Am vorbit cu oamenii de la CET Grozăveşti. Acum suntem cu un grup de la CET Progresul şi le vom explica ce putem să onorăm”, a afirmat Claudiu Creţu, administratorul special al ELCEN, miercuri, pentru Mediafax.
„În acest moment este foarte important să ştiţi că funcţionăm în continuare, nu se pune problema de oprire a căldurii în Bucureşti”, a explicat Creţu.

Reprezentanţii ELCEN, cei ai salariaţiilor şi alţi factori implicaţi în această situaţie au avut miercuri, începând cu ora 14:30, o întâlnire la Ministerul Energiei.

„Am rezolvat problema - la acest moment, oamenii au înţeles ce se poate oferi. S-a semnat un acord de către toate părţile implicate şi împreună rezolvăm această situaţie şi această problemă”, a menţionat Creţu.

Ca urmare a acestor negocieri, angajaţii celor patru CET-uri din Bucureşti vor primi majorări salariale, de la începutul anului viitor.

„În primele zile ale lunii ianuarie, putem oferi o sumă fixă de 2.000 de lei brut. Dânşii nu mai vor nicio promisiune, cât mai repede. De asemenea, documentul pe care l-am semnat astăzi la Ministerul Energiei cu toate părţile implicate presupune ca, până la 15 februarie, să avem negociată o nouă grilă salarială, care să rezolve toate problemele istorice, aş putea să spun. Problema este că mulţi ani de zile nu s-au mărit salariile. Prin planul de reorganizare se trece într-o nouă companie şi, prin noua companie, putem aşeza o nouă grilă salarială”, a explicat Creţu.

Din 1.800 de angajaţi ai ELCEN, 1.400 au salariul mai mic de 3.000 de lei net, conform reprezentantului al ELCEN. „Sunt salarii de 2.000 şi ceva, 1.700, 2.200, 2.300, 2.500, în funcţie de specialitatea fiecăruia”, a adăugat Creţu.

În cursul acestei seri, administratorul ELCEN mai are programate discuţii cu reprezentanţii CET Progresu şi CET Sud, fiind încrezător că situaţia se va rezolva.

La 24 septembrie, Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a aprobat, în unanimitate, planul de reorganizare al producătorului de energie termică, iar după de 22 octombrie, data la care judecatorul sindic a confirmat planul de reorganizare, ELCEN a început reorganizarea activităţii.

Acest plan arată că ELCEN şi RADET vor fuziona într-o nouă companie municipală, Energetica SA, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, astfel că vor forma sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET. Acest sistem ar trebui finalizat până la finele acestui an, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an, spune Mediafax.

Românii vor beneficia de un nou tip de tichete, anul viitor! La ce le vor putea folosi... Taxe și impozite 2019. Ce taxe și impozite noi vor plăti românii de la 1 ianuarie 2019...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x