Modalitatea prin care s-a facut aceasta trecere este dubioasa, fapt recunoscut si de Tribunalul Bucuresti - Sectia a IV-a civila. Imediat dupa ce BTT a intrat in posesia terenului, s-a asociat cu Domino 94 Impex SRL, careia i-a vandut 63.000 de metri patrati. Aceasta firma este controlata de trei persoane influente, respectiv Bartolomeu Finis, Adrian Petrache si Alexandru Bittner. Restul de 7.000 de metri patrati au ajuns in posesia lui Fernando Enciu, numele sau fiind legat de afaceri legate de Insula Mare a Brailei si de Fly Taxi.
Singurii care mai incomodau prin zona erau reprezentantii Clubului Sportiv Sportul Studentesc, care au incercat sa desfasoare in continuare o activitate sportiva pe terenul respectiv, fapt ce a deranjat investitorii, care aveau planuri marete in Herastrau. Au fost somati sa paraseasca spatiul clubului sportiv, au fost amenintati, li s-au facut promisiuni financiare care porneau de la 50.000 de euro sa cedeze terenul.
LASAT MOSTENIRE DE CAROL I
Lupta de supravietuire a inceput acum sapte ani, de atunci reprezentantul sectiei de Yachting din Clubulul Sportiv Sportul Studentesc, Liviu Doara, se judeca cu BTT si Domino 94 Impex SRL pentru a face dreptate. El au obtinut la sfarsitul lui 2008 la Tribunalul Bucuresti - Sectia a IV-a civila o decizie prin care instanta constata nulitatea absoluta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum si nulitatea contractului de vanzare-cumparare. Evident ca BTT si SC Domino Impex SRL au facut recurs, acum decizia apartine Curtii de Apel.
Maine este al treilea termen, pana acum un verdict in acest sens a fost amanat. Un lucru important de semnalat este faptul ca alaturi de Liviu Doara a venit si Primaria Capitalei, primarul general, Sorin Oprescu, declarand ca este hotarat sa lupte pana la capat pentru a obtine din nou in administrarea municipalitatii cele sapte hectare din Parcul Herastrau.
Anul trecut, instanta a admis cererea municipalitatii de a-si apara practic un teren care-i apar¬ti¬ne inca de pe vremea lui Carol I, cel care a infiintat Parcul Herastrau. Carol I a despagubit la vremea respectiva toate persoanele care detineau terenuri in zona, parcul fiind trecut in domeniul public al statului.
In prima sentinta data de Tribunalul Bucuesti sunt precizate clar si motivele care au stat la declararea nulitatii actului de proprietate obtinut de BTT in 1999, precum si a contractului de vanzare-cum¬pa¬rare catre SC Domino Impex SRL. "La momentul emiterii Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, seria M15 nr. 0053/22.12.1999, Ministerul Tineretului si Sportului nu reprezenta minister de resort pentru S.C. B.T.T. S.A., prin urmare nu putea emite un astfel de Certificat", se arata in sentinta data. Mai mult, este scris negru pe alb ca terenul, situat Soseaua Nordului, nr. 7-9, face parte din domeniul public al Municipiului Bucuresti.
"Nici o instanta de judecata nu s-a pronuntat vreodata asupra valabilitatii Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra terenurilor si nici asupra valabilitatii Contractului de vanzare-cumparare". Atat timp cat se constata ca S.C. B.T.T. S.A. nu are un titlu valabil asupra terenului, deoarece Certificatul din data de 22.12.1999 a fost emis cu incalcarea dispozitiilor imperative ale legii, nici actul juridic subsecvent, respectiv Contractul de vanzare-cumparare nu poate fi valabil", se arata in prima decizie a Tribunalului Bucuresti, la care SC Domino 94 Impex SRL a facut recurs.
"Imediat dupa ce am ajuns cu ei la Tribunal au inceput si presiunile, ame¬nin¬ta¬rile. Ne-au trimis controale dupa controa¬le, ne-au spus ca ne dau la schimb un alt spatiu, ce nu apartinea de ei. Noi avem acte clare, care dovedesc faptul ca acest teren este domeniu public si nu poate instrainat. Chiar si instanta ne-a dat dreptate si au ramas putin surprinsi de cate documente le-am pus la dispozitie", ne-a declarat Liviu Doara. Daca maine Curtea de Apel le va da castig de cauza celor de la Clubul Sportiv Studentesc, automat, 70.000 de metri patrati din Herastrau vor reveni in administrarea Primariei Capitalei. Pe cele sapte hectare din BTT au rasarit mai multe terase, restaurante, un club de noapte, Bamboo, denumit ulte¬rior "Le Gaga", si chiar fundatia unui ho¬tel ce apartine lui Fernando Enciu.
NU S-A VANDUT NIMIC, S-A INCHIRIAT
Fiind plecat din Bucuresti, Bartolomeu Finis a desemnat un reprezentant al firmei Domino 94 Impex SRL pentru a raspunde la intrebarile noastre. Reprezentantul lui Finis ne-a rugat sa consemnam faptul ca firma Domino 94 Impex SRL nu a vandut nici un activ si nici un metru patrat din cei 63.777 mp de teren cumparat de la BTT: "Nici nu am fi putut vinde, atata vreme cat ne aflam intr-un litigiu care viza legalitatea contractului prin care am dobandit aceste active. Ca urmare, toate activele instrainate sunt doar inchiriate unor societati care raspund de legalitatea amenajarilor pe care le fac, asa cum raspundem si noi de toate amenajarile pe care le-am efectuat. In rest, nu ne ramane decat sa asteptam pronuntarea Justitiei in acest dosar, urmand sa ne conformam deciziei, oricare ar fi aceasta", a spus reprezentantul firmei Domino.
LA BTT S-A SCHIMBAT DIN NOU CONDUCEREA
Am incercat sa luam legatura cu directorul general al BTT, Viorel Beleuzu, dar de la secretariat ni s-a spus scurt ca, "de cateva zile, noul director general al societatii este Petre Rainov, care, vineri fiind, si-a terminat programul la orele 13:30 si nu mai poa¬te fi gasit pana luni". Fostul director general Viorel Beleuzu ne-a spus ca nu stie de ce a fost schimbat din functie, ca "asa a decis AVAS (actionarul majoritar al BTT- n. red.) si Consiliul de Admnistratie", ca atare, el s-a conformat deciziei. In legatura cu si¬tua¬tia terenului din Parcul Herastrau, Beleuzu ne-a declarat ca el a "mostenit" afa¬cerea de la fosta conducere a societatii si a tinut sa precizeze: "Le-am spus avo¬ca¬ti¬lor ca, da¬ca ma obliga sa dau banii inapoi, nu prea am de unde sa-i mai dau". Pe avoca¬tul BTT in acest litigiu, Pirvu Liviu Narcis, nu l-am putut contacta, deoarece pur si simplu nu l-am gasit pe site-ul Baroului Bucuresti. Insa o sursa care a dorit sa-si pas¬tre¬ze anonimatul ne-a soptit ca "domnul Pirvu este jurist, profesor de drept si este, se pare, ruda prin alianta cu domnul Bartolomeu Finis". Orice comentariu ar fi de prisos.
"S-A VRUT MOARTEA COMPANIEI"
Directorul general al BTT din perioada februarie 2001- februarie 2002, Gheorghe Bejan, declara pentru Financiarul ca in timpul guvernarii CDR -UDMR a inceput "privatizarea prin divizare", care a constat in asocierea pe active, urmata de vanzarea, obtinuta prin hotarari judecatoresti, catre asociati. In opinia lui Bejan, lovitura de gratie data BTT, care a dus societatea pe pierderi, a fost instrainarea, in anul 2000, a parcului auto, care avea in dotare nu mai putin de 200 de autocare. "A fost astfel, constient si intentionat, scos «sangele» din organism, asteptand pe urma ca BTT sa «moara» in mod natural. Spre deosebire de celelalte societati de turism care se chinuiau in acea perioada sa-si incropeasca o flota de transport, ca sa poata castiga din explozia circulatiei externe, managementul BTT a procedat exact invers. Tinta manageriala a fost, in fapt, moartea companiei, in scopul preluarii ei rapide si ieftine, pe bucatele", declara Gheorghe Bejan. Ceea ce, iata, s-a si intamplat.
Sursa: www.jurnalul.ro
Bechtel disponibilizeaza peste 1.900 de angajati... 10.000 de sindicalisti ies in strada...