Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00iUmor

Reguli noi pentru cei care locuiesc la bloc. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care nu se supun

Reguli noi pentru românii care locuiesc la parter şi nu dispun de spaţiu. În curând, aceştia vor putea să-şi închidă balcoanele sau logiile din faţă - fără să mai fie nevoiţi să obţină acordul vecinilor.

Pentru asta este nevoie de un motiv întemeiat, precum siguranţa, reducerea zgomotului sau a poluării, spun cei care au propus modificarea actualei legi.

În unul dintre cele mai selecte şi scumpe cartiere din Capitală se construieşte după bunul plac. De cele mai multe ori, cei care locuiesc la parter decid singuri cât şi cum îşi extind locuinţa. Cum se întâmplă şi în acest caz.

Potrivit legii, pentru construirea unui balcon este nevoie de autorizaţie, care se obţine în urma unui certificat de urbanism, dar şi de mai multe avize.

„Şi vecinii trebuie să fie de acord, numai că, de multe ori, locatarii din scara blocului sau din asociație nu sunt de acord să le dea aprobare locatarilor care doresc să își construiască un balcon la parter și de aici intervin animozitățile”, a explicat Eugen Berceanu, administrator de bloc.

Reguli noi

Situaţia s-ar putea schimba curând,potrivit unui proiect de lege depus recent în Parlament. Vecinii nu vor mai fi consultaţi pentru lucrările de închidere a balcoanelor ori logiilor care se află la parterul blocului.

Pentru asta însă trebuie să existe motive serioase, care ţin de sănătatea şI siguranţa locatarului, precum atenuarea efectelor noxelor, a zgomotelor, ori a gunoaielor.

Odată cu noul balcon, proprietar de la parter ar putea câștiga în plus chiar și cinci metri pătrați. Este drept că trebuie să respecte câteva reguli. Cea mai importantă este aceea că noua construcție nu trebuie să depășească balconul vecinului de deasupra.

Sancţiunile rămân aceleaşi: cine construieşte în afara legii poate plăti amenzi între două mii şi zece mii de lei.

Campionii construcțiilor ilegale

În Capitală, Rahova este cartierul cu cele mai multe construcţii ilegale. Deşi autorităţile au promis că vor demola balcoanele improvizate, nu s-a trecut la fapte până acum.

În această zonă sunt construite ilegal în jur de cinci mii de balcoane.