- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
România este extrem de vulnerabilă în fața dezastrelor naturale și, în special, în fața unui cutremur major,confrom unui raport de țară elaborat de Banca Mondială. Astfel, aceasta atrage atenția că un viitor seism ar putea să aibă consecințe catastrofice pentru întreaga economie a României.
”Diagnosticul sistematic de țară”, un raport elaborat de Banca Mondială, a fost finalizat de curând, iar acesta arată că țara noastră este vulnerabilă în fața dezastrelor naturale. Ba mai mult, se pare că inundațiile, seceta și cutremurele au provocat mii de victime și pagube în valoare de miliarde de euro, iar țara noastră nu stă deloc bine la acest capitol.
”Un cutremur similar cu cel din 1977 ar produce în România pierderi de circa 1,8 miliarde de euro” arată Ministerul Finanţelor în Raportul privind situaţia macroeconomică pe 2018 şi proiecţia până în 2021. În condiţiile în care dezastrul din 1977, care a necesitat reconstrucţia unei hălci întregi din Bucureşti, a avut un cost de circa 7% din PIB, costurile unui cutremur similar produs în prezent ar fi mai mari cu circa 20%”, evaluează MFP.
Din 1990, 77 de evenimente de dezastre grave au fost înregistrate în ţară, rezultând în peste 3,5 miliarde dolari ca daune directe (la valoarea dolarului de astăzi) sau 3,5% din PIB-ul mediu din aceeaşi perioadă, o povară grea pentru economie.
Același raport arată, de asemenea, că în următorii 50-100 de ani, clima se va schimba drastic în România, iar infrastructura va fi puternic afectată.
De asemenea, studiul efectuat de Banca Mondială a arătat că România ar putea să reducă daunele materiale cu până la 13% şi pierderile legate de bunăstarea oamenilor cu până la 16%.