Antena Căutare

România în 2016. Ce se va întâmpla pe piața imobiliară

Piața imobiliară din România a fost în plin avânt în 2015, iar 2016 va fi un an prolific pentru economia românească.

Piața imobiliară din România a fost în plin avânt în 2015, iar 2016 va fi un an prolific pentru economia românească.

Conform Fondului Monetar Internațional (FMI), economia României va crește cu 3,9% în 2016, iar țara noastră va înregistra cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

„România este una dintre țările din Europa Centrală și de Est cu cea mai mare creștere a volumului de investiții și unde se înregistrează o schimbare a modului în care investitorii privesc această piață”, a declarat Damian Harrington, reprezentant al filialei est europene a comaniei americane Colliers International, citat de globalpropertyguide.com.

Piața imobiliară din România s-a aflată, în 2015, într-o creștere accelerată, cu rate scăzute ale dobânzilor și cu o îmbunătățire semnificativă a condițiilor economice. Prețurile locuințelor au crescut puternic, iar cererea s-a aflat, la rândul ei, în plină expansiune. În plus, tot mai multe cartiere rezidențiale își fac apariția în marile orașe.

Cum au crescut prețurile locuințelor

De la începutul anului 2015 și până la sfârșitul trimestrului trei al aceluiași an, prețurile locuințelor au crescut astfel în marile orașe:

- București: prețul mediu pe metru pătrat a crescut cu 3%, până la 1.086 euro/mp;

- Cluj-Napoca: prețul mediu pe metru pătrat a crescut cu 12,4%, până la 1.124 euro/mp;

- Timișoara: prețul mediu pe metru pătrat a crescut cu 10,8%, până la 923 euro/mp;

- Brașov: prețul mediu pe metru pătrat a crescut cu 2,5%, până la 861 euro/mp;

- Constanța: prețul mediu pe metru pătrat a crescut cu 7,2%, până la 907 euro/mp.

Preșul mediu pe metrul pătrat la locuințe a crescut, la nivel național, cu 5,7% și a atins suma de 964 euro/mp. Aceasta reprezintă, de altfel, cea mai mare creștere din ultimii 10 ani, conform imobiliare.ro. Spre exemplu, doar în trimestrul trei al anului trecut, prețurile au crescut, în medie, cu 3,2%.

Un alt aspect care pare să atragă investitorii străini ca un magnet ține de faptul că în România nu există restricții cu privire la achiziționarea proprietăților de către cetățenii străini.

Piața office înregistrează cea mai mare creștere

În cadrul sectorului imobiliar, segmentul office a înregistrat cea mai spectaculoasă evoluție în 2015, iar tendința sa de creștere va fi și mai accentuată în 2016.

În acest an, volumul spațiilor noi de birouri care vor fi livrate de proprietari și dezvoltatori va fi de 550.000 de metri pătrați. Cererea de spații de birouri se va menține la un nivel ridicat, mai ales în Capitală.

Un exemplu elocvent sunt companiile care au birouri închiriate în complexul de birouri West Gate din vestul Bucureștiului, detinute de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, care și-au extins în ultimii doi ani spațiile ocupate cu 15.000 mp. Un alt exemplu este compania Infineon technologies, care și-a extins birourile din Novo Park, deținute tot de Liviu Tudor, la o suprafață totală de 7.500 mp.

Totodată, compania a semnat recent prelungirea contractului de închiriere până în 2024, marcând un record pe piața de birouri din România pentru cel mai longeviv chiriaș într-un parc de birouri.

Foto: Wikimedia Commons

Prognoza meteo pe trei luni! Vom avea parte de ploi şi temperaturi scăzute de Paşte... Guvernul propune ca minorii cu reședința / domiciliul în străinătate să poată ieși din România fără împuternicire...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x