Antena Căutare

România, țara cu cea mai mare rată a accidentelor de muncă fatale din UE

În 2017, peste 172 de români și-au pierdut viața și 4.632 au fost accidentați în accidente de muncă.

În 2017, peste 172 de români și-au pierdut viața și 4.632 au fost accidentați în accidente de muncă. Cu toate acestea, situația ar putea fi chiar mai gravă, dat fiind faptul că multe din accidentele care nu sunt fatale ajung să nu fie înregistrate. Numărul de accidente fatale ce au loc pe teritoriul țării noastre este alarmant, România având un număr triplu față de media europeană, conform cifrelor publicate de Eurostat. Mai mult de 20% dintre acestea au avut loc în domeniul construcțiilor.

Numărul mare de accidente de muncă din România nu va scădea peste noapte. Condițiile de muncă improprii, legislația lacunară sau neglijența administrativă vor continua să-și facă simțite efectele asupra mediului de lucru. Tocmai de aceea, atât angajatorii, cât și angajații ar trebui să își cunoască drepturile și obligațiile privind accidentele de muncă. Schimbarea nu vine ușor; dar dacă fiecare individ e bine informat și își cunoaște drepturile, cei care încalcă legea și pun în pericol viața angajaților lor pot fi trași la răspundere, iar condițiile de muncă pot fi îmbunătățite.

Tipul accidentelor

Atunci când ne gândim la accidente de muncă, ne gândim, de regulă, la accidente de natură mecanică: lovirea sau rănirea angajatului în cauză. Însă ele sunt mult mai diverse decât ne imaginam. Multe accidente implică arsuri, iradiere, scurgeri chimice sau chiar intoxicări. Pe cât de diverse sunt domeniile în care lucrează oamenii, pe atât de variate sunt și accidentele pe care aceștia le pot suferi.

Există patru tipuri de accidente de muncă care se clasifică în funcție de gravitatea lor. Acestea sunt :

Accidente care produc incapacitatea temporară: acestea sunt accidentele ușoare, dar care incapacitează persoana în cauză pentru cel puțin trei zile calendaristice.

Accidentele care produc invaliditate: în urma unui astfel de accident, numărul de zile de îngrijiri medicale este, de regulă mai mare, iar angajatul devine incapabil să lucreze, lucru care agravează și mai mult situația sa.

Accidente mortale, în care angajatul își pierde viața.

Accidente colective: acestea sunt accidentele de muncă ce implică accidentarea a cel puțin trei persoane în același timp.

Dintre acestea, cele mai grave sunt accidentele mortale și cele colective. În 2018 numărul de accidente mortale a ajuns la 172, iar dintre 15 dintre acestea au fost accidente colective. Numărul total de accidente colective a fost de 27, însă acestea au generat decesul a 15 persoane, lucru care arată gravitatea acestui tip de evenimente.

Pentru că implică un număr mare de oameni, accidentele colective se pot transforma foarte repede în tragedii naționale, ca în cazul incendiului de la maternitatea Giulești unde șase bebeluși au murit și cinci au rămas cu arsuri grave. Un alt exemplu grăitor este un caz din 2004, când în comună Mihăilești a explodat un camion încărcat cu azotat de amoniu, în urma căruia 18 persoane au murit, iar 13 au fost rănite.

Cum se produc accidentele

Accidentele de muncă pot avea multe cauze, de la defecțiuni tehnice, la erori umane sau chiar fenomene meteorologice. Din nefericire, fiecare industrie prezintă anumite riscuri, în funcție de materialele și tehnologiile cu care lucrează. Tocmai de aceea, orele de protecție a muncii și de instructaj al angajaților sunt atât de importante. Factorul uman e responsabil pentru cea mai mare parte a accidentelor de muncă. Fie că e vorba de neglijență, lipsă de pregătire sau prea multă încredere în propriile abilități, majoritatea accidentelor de muncă au la origine eroarea umană.

Măsuri de prevenție

Mark Twain spunea: „E mai bine să fii prevăzător degeaba de 100 de ori, decât să mori odată.” Majoritatea accidentelor de muncă pot fi prevenite. Aceasta implică însă eforturi, atât din partea angajaților unei companii, cât și a conducerii acesteia. În orice industrie care prezintă riscuri pentru angajați, clienți sau mediu este imperativă luarea unor măsuri de siguranță clare și bine sistematizate. De asemenea, instructajul angajaților trebuie să fie unul temeinic și riguros, iar inspecția periodică trebuie să devină regulă, nu excepție.

Declarație șocantă a Ministrului Sănătății, după cazul stafilococului auriu: "Cezarienele se fac pe bandă rulantă. ... Imagini greu de privit! Sase copii trăiesc în condiţii mizere. Mama lor are probleme psihice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x