Antena Căutare

Sărbătoare religioasă 19 ianuarie: Sfântul care avea putere asupra morții

Pe 19 ianuarie este prăznuit Sfântul Macarie despre care se spune că a săvârșit minuni de-a lungul vieții sale.

Pe 19 ianuarie este prăznuit Sfântul Macarie despre care se spune că a săvârșit minuni de-a lungul vieții sale. Una dintre acestea este faptul că Sfântul căpătase de la Hristos putere și asupra morții, astfel încât fericitul Macarie s-a învrednicit a săvârși învieri.

Sfântul Cuviosul Macarie Egipteanul este pomenit de Biserica Ortodoxă la 19 ianuarie.
S-a născut în jurul anului 300, în partea de nord a Egiptului, într-o familie creştină, tatăl său fiind preot. Întâmplându-se, ca nu mult după căsătorie, să moară atât soţia cât şi părinţii săi, a părăsit locurile natale şi s-a făcut monah.

Pentru virtuţile sale a fost hirotonit preot şi pus să slujească la biserica dintr-un sat. A fugit în pustiu și a trăit într-o colibă.

Sărbătoare religioasă 19 ianuarie

În urma unei întâmplări care i-a produs multă tulburare a decis să meargă în pustia „cea mai adâncă", în pustiul ce numea Sket. Aici l-a vizitat Sfântul Antonie cel Mare de la care a primit sfat şi binecuvântare. A murit la vârsta de 90 de ani, în pustia sketică, înconjurat de ucenici.

Sfântul Macarie Alexandrinul a fost preot al aşezărilor călugăreşti numite Chilii.

Sărbătoare religioasă 19 ianuarie. El a dovedit linişte şi răbdare deplină şi a săvârşit lucruri măreţe şi minuni. De faptele lui cele bune s-a minunat şi marele Antonie zicând: "Iată Duhul Sfânt S-a odihnit întru tine, şi vei fi mai departe moştenitor al faptelor mele bune". Acest Macarie, când auzea că cineva a făcut o faptă duhovnicească de seamă, umplându-se de râvnă, o îndeplinea şi el. Astfel, auzind că monahii de la Tabenisi în tot postul mare mâncau bucate negătite la foc, s-a hotărât să nu mai mănânce şapte ani bucate pregătite la foc, ci numai verdeţuri crude şi legume muiate. Se lupta să înlăture şi somnul: douăzeci de zile şi douăzeci de nopţi n-a intrat sub vreun acoperământ, ci a stat afară în arşiţa zilei şi în frigul nopţii

Tot în această zi, pomenirea sfintei Eufrasia

Această muceniţă a fost din cetatea Nicomidiei şi a trăit pe vremea împăratului Maximian. Era de neam vestit, fiind împodobită cu obiceiuri înţelepte şi bune. Deci, nevrând să jertfească demonilor, a fost bătută cumplit. Şi rămânând mai departe neînduplecată a fost dată unui bărbat barbar, să fie batjocorită. Dar ea l-a amăgit pe acesta zicându-i că, dacă nu o va necinsti, îi va da o doctorie care îl va feri de loviturile săbiilor şi de năvălirile vrăjmaşilor. Şi ca dovadă a tăriei acestei doctorii, i-a zis să-şi încerce sabia pe gâtul ei, care ar rămâne neatins de orice lovitură. Acest barbar crezând spuselor ei şi-a repezit cu putere sabia în această muceniţă, care-şi întinsese gâtul, şi aşa i-a tăiat capul.

Viscol, ninsori și blocaje în jumătate din țară. Raed Arafat: "Sunt echipe de intervenție pe teren"... Decizie de ultimă oră! Școli și grădinițe închise din cauza viscolului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x