Sărbătoare religioasă 19 ianuarie: Sfântul care avea putere asupra morții

Pe 19 ianuarie este prăznuit Sfântul Macarie despre care se spune că a săvârșit minuni de-a lungul vieții sale.

Pe 19 ianuarie este prăznuit Sfântul Macarie despre care se spune că a săvârșit minuni de-a lungul vieții sale. Una dintre acestea este faptul că Sfântul căpătase de la Hristos putere și asupra morții, astfel încât fericitul Macarie s-a învrednicit a săvârși învieri.

Sfântul Cuviosul Macarie Egipteanul este pomenit de Biserica Ortodoxă la 19 ianuarie.
S-a născut în jurul anului 300, în partea de nord a Egiptului, într-o familie creştină, tatăl său fiind preot. Întâmplându-se, ca nu mult după căsătorie, să moară atât soţia cât şi părinţii săi, a părăsit locurile natale şi s-a făcut monah.

Pentru virtuţile sale a fost hirotonit preot şi pus să slujească la biserica dintr-un sat. A fugit în pustiu și a trăit într-o colibă.

Sărbătoare religioasă 19 ianuarie

În urma unei întâmplări care i-a produs multă tulburare a decis să meargă în pustia „cea mai adâncă", în pustiul ce numea Sket. Aici l-a vizitat Sfântul Antonie cel Mare de la care a primit sfat şi binecuvântare. A murit la vârsta de 90 de ani, în pustia sketică, înconjurat de ucenici.

Sfântul Macarie Alexandrinul a fost preot al aşezărilor călugăreşti numite Chilii.

Sărbătoare religioasă 19 ianuarie. El a dovedit linişte şi răbdare deplină şi a săvârşit lucruri măreţe şi minuni. De faptele lui cele bune s-a minunat şi marele Antonie zicând: "Iată Duhul Sfânt S-a odihnit întru tine, şi vei fi mai departe moştenitor al faptelor mele bune". Acest Macarie, când auzea că cineva a făcut o faptă duhovnicească de seamă, umplându-se de râvnă, o îndeplinea şi el. Astfel, auzind că monahii de la Tabenisi în tot postul mare mâncau bucate negătite la foc, s-a hotărât să nu mai mănânce şapte ani bucate pregătite la foc, ci numai verdeţuri crude şi legume muiate. Se lupta să înlăture şi somnul: douăzeci de zile şi douăzeci de nopţi n-a intrat sub vreun acoperământ, ci a stat afară în arşiţa zilei şi în frigul nopţii

Tot în această zi, pomenirea sfintei Eufrasia

Această muceniţă a fost din cetatea Nicomidiei şi a trăit pe vremea împăratului Maximian. Era de neam vestit, fiind împodobită cu obiceiuri înţelepte şi bune. Deci, nevrând să jertfească demonilor, a fost bătută cumplit. Şi rămânând mai departe neînduplecată a fost dată unui bărbat barbar, să fie batjocorită. Dar ea l-a amăgit pe acesta zicându-i că, dacă nu o va necinsti, îi va da o doctorie care îl va feri de loviturile săbiilor şi de năvălirile vrăjmaşilor. Şi ca dovadă a tăriei acestei doctorii, i-a zis să-şi încerce sabia pe gâtul ei, care ar rămâne neatins de orice lovitură. Acest barbar crezând spuselor ei şi-a repezit cu putere sabia în această muceniţă, care-şi întinsese gâtul, şi aşa i-a tăiat capul.

Culorile sezonului de primăvară-vară 2022. Care sunt datele oferite de raportul Institutului Pantone Fashion Color Trend
Culorile sezonului de primăvară-vară 2022 au fost dezvăluite de prestigiosul raport al...
Zodii ghinioniste în ziua de 22 octombrie 2021. 3 nativi care se vor confrunta cu probleme
Trei nativi se numără printre acele zodii ghinioniste în ziua de 22 octombrie 2021. Aceștia...
Parteneri
Fusilli cu somon și mazăre. Rețetă simplă de paste
Descoperă o rețetă simplă, dar gustoasă, de paste pe care o poți prepara pentru un prânz în familie sau pentru o cină ușoară. Rețeta de fusilli cu somon și mazăre va fi cu siguranță pe placul tuturor.
Catine.ro
Ultimele știri