Antena Căutare

De ce nu vom mai avea steagul României pe buletinele cu cip și vom avea steagul Europei

Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a MAI, chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu a explicat ce decizii s-au luat la nivelul mai multor state în ceea ce privește steagul de pe buletinele elcetronice.

Noile carduri de identitate electronice | shutterstock

”Unele state au optat pentru a păstra steagul naţional, spre exemplu Franţa, dar nu există stema, datorită faptului că spaţiul este limitat. Există un număr de state care au păstrat ca element de identitate, stema naţională. Din datele disponibile până în acest moment doar două state, Franţa şi Cipru au notificat noul document de identitate care corespunde standardelor UE. Celelalte state probabil vor notifica în perioada următoare, aşa cum şi România va trebui să o facă”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu, potrivit Observator.

Designul noilor cărți de identitate: "elementele de securitate sunt structurate"

Citește și: De ce vom avea "gen" în loc de "sex" pe noile buletine electronice. Care este diferența dintre ele și ce ne explică MAI

”Designul a fost creat împreună cu Imprimeria Naţională şi mai mult de 60 la sută din elementele de securitate pe care le conţin cele două proiecte de documente, în designul cărţii, elementele de securitate sunt structurate în special prin modalitatea în care sunt îmbinate culorile, vopselurile. Culoarea roşie este o culoare tare şi generează dificultăţi în ceea ce priveşte inserarea acesteia în cadrul documentului.

Articolul continuă după reclamă

Tehnologiile pe care le deţinem au permis generarea acestor tipuri de elemente astfel încât la nivel de elemente de securitate să atungem standardele existente ale anului 2021. În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, am optat pentru stema naţională, pe lângă însemnele UE care sunt obligatorii. Aceste elemente pot fi cuprinse doar în partea de sus a documentului. Datorită faptului că are un format mic, caracterele a trebuit să le reducem”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu.

Giulescu a mai prcizat, de asemenea, că în acest an vor fi emise 5.000 de astfel de documente de identitate, în cadrul programului pilot.

Buletinele electronice, destinate persoanelor peste 18 ani, pentru grupa de vârstă 14-18 ani, dar și pentru 0-14 ani

Cărți electronice de identitate sunt destinate persoanelor peste 18 ani, inișial, însă vor exista cât de curând și pentru grupa de vârstă 14-18 ani. Noutatea este că inclusiv copiii de la 0 la 14 vor avea carte de identitate electonică.

“Vom începe cu emiterea acestei prime serii de cărți electronice de identitate destinate persoanelor peste 18 ani. Probabil peste două luni ne vom adresa și pentru grupa de vârstă 14-18 ani și peste alte două luni grupei de vârstă 0-14 ani.

Citește și: Ce funcții are noul card de identitate și când ar putea să se emită buletinele electronice și în București

Ulterior vom pune în circulație și cartea de identitate simplă. Este vorba de același format, dar fără suportul electronic de stocare. Acest ultim document este prevăzut de legislația internă și este o opțiune pentrui persoanele care nu-și doresc o carte electronică de identitate. Acea carte simplă de identitate va putea fi folosită doar pentru dovedirea identității, nu pentru servicii de e-guvernare”, a spus Cătălin Giulescu, chestor, Direcția pentru Evidența Persoanelor, la Digi24.

Când vor putea fi introduse și la București noile cărți de identitate

Cătălin Giulescu, chestor, Direcția pentru Evidența Persoanelor a spus că există posibilitatea ca anul viitor să înceapă proiectul și în Capitala României.

“În opinia mea, probabil peste 12 luni, datorită faptului că trebuie să testăm toate scenariile de utilizare ale cardului, modalitatea în care răspundem solicitărilor cetățenilor, urmând ca după 6 luni de testare tehnică să stabilim modalitatea în care vom generaliza la nivelul întregii țări.

Dar ne dorim ca până în decembrie 2022 să generalizăm emiterea la nivelul întregii țări”.

De ce vom avea "gen" în loc de "sex" pe noile buletine electronice. Care este diferența dintre ele ș... Sarah Gilbert, una dintre co-creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca, a devenit păpușă Barbie. Cum arată și de ce a fost...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x