- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Începând cu 1 ianuarie 2016 ordinea de stingere a obligațiilor fiscale s-a schimbat. Cine nu are plătite amenzile, chiar dacă vrea să plătească impozitul, automat se vor achita mai întâi amenzile.
Conform art.165 alin. 2 din Noul Cod de Procedura Fiscală: “... se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală.”
Aici apare un lucru interesant: mulți dintre cetățeni și-au plătit amenzile dar nu au trimis dovada plății la poliție, sau și mai rău, poliția nu a ținut cont de dovada plății și a trimis către organ fiscal local amenzile pentru punerea în executare, potrivit stiripesurse.ro.
De la 1 ianuarie, românii sunt obligați să plătească amenzile
Din practică, organul fiscal local, de cele mai multe ori nu are cunoștință de plata amenzilor pe care poliția le trimite spre executare pentru ca plata să se poate efectua oriunde pe teritoriul României până la începerea executării, conform Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 3/2014 alin 1.
Cazul în care amenda se achită înainte de data începerii executării silite
Din momentul comunicării/înmânării procesului-verbal de contravenţie până la data comunicării somaţiei de plată contravenientului, amenda încasată se face venit la bugetul local la care s-a efectuat plata de către contravenient, indiferent de faptul că suma datorată a fost achitată în termenul de 48 de ore/două zile lucrătoare, după caz, sau după acest termen ori de faptul că în această perioadă amenda a fost plătită integral sau parţial.