Antena Căutare

Semnificația zilei de 24 ianuarie. Care sunt principalele evenimente din marile orașe ale României

Astăzi s-au împlinit 164 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Române sau „Mica Unire” așa cum mai este cunoscută. În marile orașe din România au loc manifestații și evenimente prin care se marchează această zi.

Astăzi s-au împlinit 164 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Române sau „Mica Unire” așa cum mai este cunoscută. | Profimedia

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istorie drept ziua în care s-a înfăptuit mica Unire, unirea dintre principatele Moldovei și ale Țării Românești. De la 1600, când Mihai Viteazu a încercat să unească principatele, aceasta este prima mare realizare. Acest proces a început în timpul Revoluţiei din 1848 când tinerii politicieni și-au stabilit acest obiectiv, fiind și cel mai important proiect politic la mijlocul secolului al XIX-lea, scrie Historia.

Ce semnifică data de 24 ianuarie în istoria României

Alexandru Ioan Cuza a fost ales prin vot, în data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar o săptâmă mai târziu au fost organizate alegeri și la București, profitându-se de faptul că Marile Puteri nu au specificat dacă principatele române pot fi conduse sau nu de același domnitor, notează Historia.

Citește și: 23 și 24 ianuarie, zile libere de la stat. Cine se bucură de vacanță prelungită

Articolul continuă după reclamă

Unirea aceasta a reprezentat un pas mare spre o dezvoltare economică a celor două state, astfel că, Alexandru Ioan Cuza a mai fost denumit și unul dintre „părintele fondator ai României moderne”. Alături de el, aceeași titulatură au primit-o și Mihail Kogălniceanu şi Carol I.

Principalele evenimente din țară care marchează Mica Unire

Anul acesta, Ziua Unirii Principatelor Române, va fi marcată de reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Chişinău, Roma, Varşovia, Veneţia, Istanbul şi Viena, scrie News.ro.

La Muzeul Național al Satului din București are loc evenimentul intitulat „Hora Unirii". La Muzeul Naţional al Ţăranului Român au loc proiecţii de filme româneşti.

Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română" a pregătit pentru toţi cei care se vor afla marţi, în Terminalul Plecări al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Otopeni, un spectacol muzical şi coregrafic susţinut de Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaţilor" al Centrului.

La Craiova, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, se va prezenta recitalul lui Emil Boroghină intitulat „De la Ovidiu la Mihai Eminescu”.

În Timișoara, la Teatrul Național, publicul va putea urmări spectacolul „Conul Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale, semnat de Felix Alexa.

La Iași, Complexul Muzeal Naţional Moldova, în colaborare cu Primăria Comunei Ruginoasa, va organiza la Biserica Domnească Ruginoasa, Te Deum, slujba susţinută de sobor de preoţi, urmată de alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi invitaţilor, depuneri de coroane.

Ce mesaje au transmis politicienii românia de ziua Unirii Principatelor Române

Încă de la primele ore ale dimineții politicienii români au luat parte la manifestații cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române. Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au mers împreună la Iași, în Piața Unirii.

Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile încă de la primele ore ale dimineții

„Unirea Moldovei cu Țara Românească sub același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinței românilor, care a deschis calea emancipării și modernizării statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile și investiții ce au consolidat apropierea culturală, politică și economică a celor două principate române.

Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune.

Am admirat întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 și eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor românilor.

Responsabilitatea clasei politice și a instituțiilor statului este să onoreze ”actul energic al întregii naţiuni române”, așa cum Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor Române, și să urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evoluției către România de astăzi. La fel ca acum 164 de ani, dorința de emancipare națională și aspirațiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acțiunii statului.

Lecția istorică rămasă peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.

România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitor. Miza noastră comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și întregii lumi, iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român, condiții și oportunități similare la sate, orașe și în toate comunitățile. În România europeană toți cetățenii trebuie să aibă șanse egale, să se simtă în siguranță și să aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper, vegheat de valorile și libertățile democratice”, a fost mesajul scris de premierul Nicolae Ciucă în mediul online.

De asemenea, și Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a transmis marţi un mesaj de Ziua Unirii Principatelor României:

„Istoria unei naţiuni se construieşte an de an, zi de zi, cu participarea tuturor, de la cel mai important om în stat, până la cel mai obişnuit cetăţean al său. Însă există acele momente cu adevărat definitorii pentru cursul istoriei. Iar 24 ianuarie 1959, când domnitorul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, a fost ales în unanimitate, depăşind toate rivalităţile dintre grupările politice, domn al Ţării Româneşti reprezintă un astfel de moment'', precizează Gorghiu.

Rezultate Loto 22 ianuarie 2023. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plu... Cutremur în România, marți dimineață, de Mica Unire pe 24 ianuarie. Ce magnitudine a avut seismul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x