- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfântul Andrei 2019 este prăznuit în calendarul creștin ortodox pe 30 noiembrie. Mii de români poartă numele sfântului considerat ”Ocrotitorul României”. Iată ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei și semnificația numelui
În România, aproximativ 720.000 de romani, dintre care 368.523 bărbați si 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei. Astfel, 717.602 cetățeni romani poarta numele Sfântului Apostol Andrei.
Din totalul româncelor care își sărbătoresc onomastica, 293.745 poarta numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 femei au numele Andreia, iar alte 356 – Andruța sau Andrușa.
Potrivit statisticilor MAI, majoritatea bărbaților, respectiv 346.959, poarta numele de Andrei. Alți 12.316 se numesc Andras, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei
De sfântul Andrei, vei spune ”La mulți ani” următorilor sărbătoriți:
- Andrei
- Andreea
- Andra
- Andrada
- Andraș
- Andruș
- Andruța
- Andreas
- Andrias
- Andries
- Adi
- Andi
- Andu
- Andru
- Andreiu
- Edra
- Endre
- Deia
- Deea
Sfântul Andrei 2019: Semnificație nume
Numele de băiat Andrei derivă de la substantivul de origine greaca andreas-bărbat, bărbăție, curaj.
Numele, pătruns în latină-Andreas sau Andrea și chiar în ebraică, se răspândește rapid în lumea creștină datorită faimei unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus.
Numele Andrei are un loc deosebit în cadrul sărbătorilor populare românești, de aici și numele de "luna a lupilor" pentru decembrie.
O altă semnificație acceptată a numelui Andrei este acela de obicei al "făcutului de ursit", de aceea în noaptea de 30 noiembrie tinerele fețe încearcă să-și afle "ursitul" sau viitorul soț ori să-l determine, prin mijloace magice, pe flăcăul dorit să le ia de soție.
Copiii botezați Andrei sau Andreea sunt firi luptătoare și nimic nu le stă în cale în obținerea rezultatului dorit. Se spune despre ei că au al șaselea simț, mergând adesea pe mână intuiției în rezolvarea problemelor.
Citește și:
Sfântul Andrei 2019. Tradiții și superstiții în România. Ce nu ai voie să faci
Respect! Mesaj emoționant la metroul din București. Mecanicul trenului a răscolit sentimentele tuturor pasagerilor... De ce Sfântul Andrei este considerat Ocrotitorul României. Mărturii despre ”Cel întâi chemat”...