Antena Căutare

Sfântul Nicolae 2022: tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 6 decembrie

Marți, 6 decembrie 2022, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Nicolae. Prima sărbătoare a iernii este așteptată cu mare nerăbdare de către cei mici, dar și de cei mari. Hai să vezi care sunt tradițiile și obiceiurile de care încă se mai ține cont în anumite zone ale țării.

Colaj cu Sfântul Nicolae, ghete și daruri Galerie
Marți, 6 decembrie 2022, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Nicolae | Shutterstock

Ziua de 6 decembrie 2022 este una foarte importantă pentru credincioși! Cu o seară înainte de Sfântul Nicolae, cei mici au sarcina de a-și curăța ghetuțele pentru a primi cât mai multe daruri sau nuielușe de la Moș Nicolae, în funcție de cât au fost de cuminți.

Conform tradiției, Sfântul Nicolae este al doilea sfânt facut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, chiar în stânga lui. Mai mult decât atât, se știe faptul că Sfântul Nicolae este bun cu cei săraci, oferă ajutor văduvelor și copiilor fără părinți, dar este și un protector al celor mici.

Citește și: Mesaje de Sfântul Nicolae 2022. Idei de urări și felicitări pe care le poți trimite prin SMS, WhatsApp și Facebook

Un lucru pe care puțini îl știau este faptul că Sfântul Nicolae e cunoscut și sub numele de San-Nicoara. Bătrânii spun că Ierarhul păzește soarele care încearcă să ajungă la tărâmurile de miazănoapte și să lase lumea fără lumina lui.

Tradițiile și obiceiurile de Sfântul Nicolae 2022. Ce e bine să faci pe 6 decembrie

Există mai multe obiceiuri și tradiții încă din bătrâni de care credincioșii țin cont și în zilele de astăzi. În ziua de 6 decembrie 2022, băieții din zonele de sat se organizează în grupuri pentru a-și alege o gazdă unde vor merge să repete colindele de sărbători, potrivit traditii-superstitii.ro.

Tot de Sfântul Nicolae, credincioșii pun crenguțe de pomi fructiferi lângă icoane. Tradiția spune că dacă acestea înfloresc până de Anul Nou, 2023 o să fie unul roditor și plin de bucurii.

Citește și: Mesaje de Sfântul Nicolae

De asemenea, se spune că iarna începe de Sfântul Nicolae, atunci când el trebuie să își scuture barba cea albă, adică să ningă. Dacă fulgii de zăpadă nu vor atinge pământul pe 6 decembrie, se zice că Sfântul Nicolae ar fi întinerit, conform sursei citate mai sus.

Citește și: Pe ce dată pică Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor. Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea așteptată de către toți cei mici

Mai mult decât atât, ziua de 6 decembrie este strâns legată și de ritualuri magice și farmece. Acestea au o putere mult mai mare în această zi importantă din an.

În anumite regiuni ale României, fetele fac plăcinte pe data de 5 decembrie, iar băieții li se alătură pentru a celebra prima sărbătoare a iernii. De altfel, se spune încă din bătrâni că cerurile se deschid înainte de Sfântul Nicolae, iar acesta poate fi văzut stând în stânga lui Dumnezeu.

Care sunt cadourile pe care nu trebuie să le dăm de Sfântul Nicolae 2022

Sfântul Nicolae este cunoscut în tradiția românească și pentru darurile pe care le face celor mici, fiind ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.

Din popor se zice că există anumite cadouri pe care nu trebuie să le dăm în seara de pe 5 decembrie 2022, iar printre acestea se numără obicetele ascuțite sau negre, produsele de machiaj sau bijuteriile. Se pare că acestea ar aduce ghinion celui care le primește, motiv pentru care ar trebui să le ștergem de pe lista de cadouri de Moș Nicolae.

Îți amintești de Giuliano Stroe, zis și „micul Hercule”? Un anunț neașteptat i-a luat prin surprindere pe fani. Ce a tra... Ce spune Rafila despre persistența bacteriilor și virusurilor în pereții clădirilor: "Problema este la nivelul inst...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x