Unul dintre cei mai reputaţi cercetători, expert în vicii şi imunologie, rupe tăcerea şi vorbeşte despre alegerile dificile pe care trebuie să le facă şi fumătorii din România.
"E simplu să îi laşi pe fumători în întuneric, să nu îţi pese, dar toate alegerile greşite făcute de fumători din ţara voastră ajung să coste. Se numeşte politica de sănătate publică. Iar România trebuie să intre în secolul XXI, şi fumătorii din ţara voastră trebuie să cunoască alternativele pe care le au la sănătatea lor", spune cercetătorul Riccardo Polosa.
Poate suna scorţos - dar reputatul cercetător e uimit că autorităţile din România nu i-au pus deja pe fumători în faţa unei alegeri care pare dificilă, o alegere pe care fumătorii din Vestul Europei au făcut-o deja.
"Fumatul ucide, toţi fumătorii ştiu asta. Dacă nu te ucide azi, te va ucide mâine, peste un an sau zece. Fumatul şi vapatul sunt două obiceiuri asemănătoare, dar cu o diferenţă majoră. Una te va ucide, cealaltă e cu 95 la sută mai puţin dăunătoare. Veţi vedea o scădere dramatică a cazurilor de îmbolnăvire cauzate de fumat. Fumătorii trebuie informaţi, de ei depinde ulterior ce fac cu informaţia. Dacă vreţi să faceţi paşi imenşi în materie de sănătate publică, trebuie să gândiţi diferit. Trebuie să oferiţi alternative mai puţin riscante. Iar ţigările electronice şi tutunul încălzit sunt produse de secol XXI care pot să fie alternativa pentru români şi generaţiile viitoare", mai spune cercetătorul.
În Italia, de numele lui Riccardo Polosa se leagă două centre unde fumătorii primesc ajutor pentru a putea renunţa la viciu. Pe lângă medicamente şi ajutor psihologic, fumătorii au la dispoziţie şi o a treia alegere care poate părea îndrăzneaţă: se pot lăsa de fumat cu un altfel de fumat.
"Le spunem fumătorilor că dacă nu se pot lăsa cu metodele tradiţionale - medicamente, suport psihologic, pot să încerce alternativele care implică precum ţigările electronice şi tutunul încălzit. Cu ţigările electronice şi noile tehnologii nu mai ai nevoie de voinţă. Pentru că nu renunţi la nimic. Schimbi un obicei al fumatului cu un stil de viaţă. Faci tranziţia de la fumat la vapat. Şi nu e vorba doar de o afirmaţie sau o opinie, sunt lucruri dovedite de multiple studii. Nu spun că îţi salvezi viaţa, dar previi degradarea sănătăţii. Când rezultă cu 95 la sută mai puţine substanţe toxice e evident că va cauza mult mai puţine probleme de sănătate", adaugă Riccardo Polosa.
Modelul "fumatului fără fum" - care constă în schimbarea ţigării clasice cu ţigara electronică sau tutunul încălzit (heat not burn) a fost preluat şi de clinicile din Marea Britanie. Statisticile Ministerului Sănătăţii arată că o treime dintre fumătorii englezi au renunţat la viciul nicotinei cu ajutorul tutunul încălzit. Iar o explicaţie vine din studiile ştiinţifice.
"Alegerea heat not burn e s similar cu lăsarea de fumat. Recapeţi mirosul, gustul în aproximativ 1-2 săptămâni, începi să te simţi mai plin de viaţă, mai dispus să faci sport. Nivelul de dioxid de carbon se întoarce la limitele normale în două-trei zile. Trecerea la noua tehnologie e precum renunţarea la fumat", spune Riccardo Polosa.
Ultimele statistici arată că în jur de 150.000 de români au ales deja să renunţe la fumatul clasic în favoarea dispozitivelor electronice de tip heat not burn.