Antena Căutare

SPECIAL / De ce sunt tiganii cei mai nevoiasi dintre romani

Tiganii sunt murdari, au paduchi, au TBC; tiganii nu muncesc, fura; tiganii nu merg la scoala. Tiganii sunt saraci si nu au bani sa le cumpere haine si carti copiilor si de aceea nu-i trimit la scoala. Pentru ca nu au mers la scoala, nu au calificari in nici o meserie. Pentru ca nu au bani, nu au apa calda, nu se spala, nu merg la doctor si se imbolnavesc.

Exista "Deceniul de incluziune a romilor" si o "Strategie nationala de imbunatatire a situatiei romilor", dar tiganii continua sa fie saraci, needucati si sa plece in Franta. Banii alocati pentru proiecte n-au fost prea multi; un calcul facut de Gelu Duminica, directorul Agentiei "Impreuna", arata ca s-au dat pentru tigani "50 milioane de euro in 15 ani, care, impartiti la 1,5 milioane romi, inseamna 2 euro/cap/an".

In 1998, imbunatatirea situatiei romilor a fost unul dintre criteriile de aderare la Uniunea Europeana. Pentru realizarea acestui deziderat, Romania a primit, printre altele, fonduri PHARE de la UE. Unele dintre proiectele PHARE n-au ajuns niciodata sa functioneze, multe au mers cateva luni, iar foarte putine mai exista si astazi. De exemplu, proiectul Consiliului Local Stoenesti, "Integrarea in munca a femeilor rome din comuna Stoenesti" prin infiintarea unei sectii de croitorie, nu a ajuns niciodata sa le puna pe tiganci la treaba. Acolo, pentru 30 de locuri la cursurile de instruire au aplicat 79 de persoane, dar cursurile nu au mai fost tinute, pentru ca femeile nu aveau nivelul minim de educatie pentru a participa la ele.

Brosura PHARE de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, care ofera aceste date, subliniaza si faptul ca Grupul de Initiativa al Romilor a fost insuficient implicat in implementarea proiectelor. Fabrica de termopane de la Tandarei a dat faliment dupa incheierea proiectului, la fel ca si multe dintre exploatatiile agricole. Printre proiectele care functioneaza si astazi se afla gradinita bilingva din Sarulesti, Calarasi, o cantina si o baie sociala la Cugir, Alba.

Tot articolul, in Jurnalul National

INS: 55% din populatia Romaniei este racordata la apa... Statul redevine actionar la Rompetrol...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x