Antena Căutare

SPECIAL! "Maneaua se afla in declin"

Maneaua naste discutii patimase, este un subiect controversat in Romania, si tocmai din aceste motive a ajuns subiect de cercetare.

Etnomuzicologul Speranta Radulescu a fost de la bun inceput constienta ca studiul initiat in 2009 asupra fenomenului manelei ii va da dureri de cap, dar ca cercetator a simtit nevoia de a diseca un subiect atat de prezent in viata de zi cu zi, chiar daca a avut indoielile sale: "Am inceput studiul destul de tarziu, pentru ca si noi, specialistii, am fost destul de reticenti fata de subiect. Nu suntem fani ai acestei muzici. Dar socotind ca amplitudinea fenomenului e foarte mare, simteam ca e de datoria noastra sa ne ocupam de el in mod serios".

Acuzata ca e o promotoare a manelelor, suspectata ca este fan manele, Speranta Radulescu marturiseste ca interesul pe care l-a aratat fata de subiect, exclusiv in calitate de cercetator, a fost inteles gresit in asemenea masura, incat un domn i-a facut pana si plangere penala pentru tradare nationala.

Dincolo de aceasta "atitudine" radicala, raman insa zecile de discutii de pe bloguri, comentarii care o deranjeaza pe initiatoarea proiectului "Maneaua ca fenomen, maneaua ca obiect de dezbatere publica" doar prin modul jignitor si nedocumentat in care sunt formulate. "Am incercat, daca vreti, prin acest studiu sa ii fac pe cei care injura sa si inteleaga ceea ce injura. Normal, fiecare trebuie sa fie liber sa-si exprime preferintele."

Proiectul a presupus si presupune in continuare munca de teren. Bineinteles, prezenta cercetatorilor in incinta Restaurantului Million Dollars din Capitala, spre exemplu, nu a trecut neobservata de obisnuitii localului. "Clientii s-au rezumat la a ne privi cu suspiciune."

Apoi, interactiunea cu interpretii de manele nu a fost intotdeauna incununata de succes stiintific. "La un moment dat am mers la studioul unui cunoscut cantaret de manele pentru a-l observa la lucru, si acolo era prezenta si o echipa de filmare.

La un moment dat, ne-a cerut sa spunem cateva cuvinte despre el in sensul laudativ, bineinteles. A incercat sa profite de prezenta noastra acolo pentru a da bine la tv", rememoreaza cu amaraciune Speranta Radulescu.

Tot articolul, in Jurnalul National

Primavara se instaleaza treptat. Vezi prognoza meteo!... Dezvaluiri in dosarul UCM Resita: Vezi legaturile dintre Sorin Ovidiu Vintu si libanezul Said Baaklini...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x