Antena Căutare

Specialistii straini avertizeaza: Romania ar putea fi lovita de un cutremur puternic, in acest an!

Un cutremur de peste 6,5 magnitudine e iminent! Si seismologii din strainatate, nu doar cei romani ne prezic ca ne vom zgaltaim zdravan anul acesta. Au dat, insa, si o marja de eroare. Pana in 2015, pamantul din Vrancea va elibera energia acumulata din '77 incoace. Autoritatile spun ca sunt pregatite pentru ce e mai rau. In caz de cod rosu de interventie, vor fi mobilizate toate fortele de ordine, dar si civili!

Un anunt care da fiori reci: marele cutremur ar lovi Romania anul acesta. E din ce in ce mai sigur! A spus-o seismologul Purcaru, cel care a prezis si catastrofa din '77, si o spune, acum, si un site international cu predictii in seismologie. Calculele specialistilor se bazeaza pe un altgorim precis, confirmat pana acum de cutremure produse in intreaga lume. In Romania, se anunta un seism de peste 6,5 pe Richter!

La astfel de magnitudini, o casa neconsolidata s-ar clatina din toate temeliile. La un seism de peste 7 magnitudine, energia cutremurului poate fi si de zece ori mai mare decat energia unui bombe atomice. Depinde, insa, si de adancime.

De pilda, la Galati, placile tectonice se rup aproape de suprafata. S-au produs cutremure si la doi kilometri adancime. Ceea ce a facut ca sesimul sa se resimta doar in acea zona.

In Vrancea, insa, adancimile sunt si de peste 100 de kilometri. Urmarile, pe masura. Se zguduie pamantul in jumatate de tara. Uneori, se resimte si-n afara Romaniei.

Cel mai puternic, romanii s-au cutremurat in '40, la 7,7 pe Richter. Catastrofa s-a repetat in 1977, cand au fost peste 1.600 de morti si aproape 8.000 de raniti. Seismul din '86 a avut tot peste 7 magnitudine. De atunci, pamantul ne-a dat ragaz sa ne pregatim casele, iar autoritatile sa fie mereu gata sa intrervina cu tot ce e nevoie.

In Bucuresti, s-au construit si peste 4.000 de buncare. Daca aveti un astfel de adapost, la subsolul blocului, nu va ganditi sa mergeti acolo in timpul unui cutremur. Ar putea fi fatal! Buncarele sunt facute pentru ceea ce urmeaza dupa distrugerile aduse de iadul din adanc.

Maine ne asteapta o zi cu aspiratii. Actionam alimentati de principiile cele mai inalte! Horoscopul de joi, 10 octombrie... Parinti disperati! O fetita de 10 ani din Satu Mare a disparut de acasa in urma cu patru zile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x