Stai într-un bloc vechi? Poţi beneficia de reducere la impozit. Iată ce trebuie să faci

 

 Dacă ai primit deja înştiinţarea de plată pentru taxe şi impozite, trebuie să ştii că, în cazul în care locuieşti într-un bloc vechi, ai dreptul la o reducere substanţială

Valoarea impozabilă a clădirii se reduce după cum urmează:
- cu 50%, pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă
- cu 30%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă
- cu 10%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.
Este foarte important de ştiut că reducerea se aplică automat doar în cazul în care proprietarul a declarat anul construirii, scrie Libertatea.ro. Formularele privind declararea imobilelor au cuprins întotdeauna câmpuri distincte, care trebuie completate, privind anul construirii (în funcție de care se acordă reducerea privind vechimea) şi data dobândirii.
Cum procedezi, dacă reducerea nu s-a aplicat?
Pentru a putea verifica dacă reducerea legală s-a aplicat sau nu, trebuie să mergi la Direcţia Impozite şi Taxe. Şi să ai la tine un act care atestă data construirii blocului, pentru eventualitatea în care afli că un astfel de document nu a fost încă depus.
Ai nevoie de cartea tehnică a blocului sau de adeverinţă de la constructor, iar reducerea se operează pe loc,
facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe