Antena Căutare

Statistica: 25% dintre romii romani sunt analfabeti

Potrivit unui studiu realizat de Fundatia Soros, un sfert dintre romii din Romania sunt analfabeti din cauza abandonului scolar si a nivelului scazut de participare scolara, procentul fiind alarmant, in conditiile in care doar 12% dintre romii din Bulgaria, tot o noua tara membra a Uniunii Europene, au declarat ca nu stiu sa citeasca si sa scrie. In acelasi timp, in Spania doar 9% dintre romi sunt analfabeti, iar in Italia, 16%.

Informatiile sunt prezente in raportul "Romii din Romania, Bulgaria, Italia si Spania, intre incluziune sociala si migratie. Studiu comparativ", coordonat de Fundatia Soros Romania, in cadrul proiectului "EU Inclusive. Transfer de date si competente privind integrarea pe piata muncii a romilor intre Romania, Bulgaria, Italia si Spania".

Cauza migratiei romilor

In ceea ce priveste migratia, 85,6% dintre romii bulgari si 67,6% dintre romii romani migrati in Italia au indicat gasirea unui loc de munca drept principalul motiv pentru plecarea din tara. Procente de peste 50% sunt intalnite si in cazul migrantilor romi in Spania, tara in care peste 60% dintre romii bulgari si romani au beneficiat de consiliere pentru gasirea unui loc de munca, conform studiului.

Optiunile privind destinatia romilor din Bulgaria si Romania sunt diferite, Spania reprezentand principala destinatie mentionata de catre romii din Romania (35 %), urmata de Franta (21%). Iar bulgarii manifesta o preferinta mai mare pentru Grecia si Germania (22%), urmata de Spania (20%).

Initiatorii raportului precizeaza ca datele au fost culese folosind esantioane reprezentativ statistic pentru populatiile de romi din fiecare din cele patru tari (Bulgaria, Italia, Romania si Spania) si esantioane exploratorii pentru romii migranti in Italia si Spania.

Hotii din bancomate din Iasi, cu un pas inaintea politistilor: Au patentat o noua metoda... Scandal ca la usa cortului, pentru o jumatate de metru de pamant!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x