Delicia Gastoxin, substanța folosită pentru deratizarea și dezinsecția de la Timișoara, în urma căreia au murit trei persoane, este deosebit de periculoasă și nu poate fi folosită în spații mici, închise, ci doar pe câmp, fiind eficientă pentru combaterea rozătoarelor din culturile agricole.
De asemenea, recomandările specialiștilor spun că această substanță ar trebui să fie ținută sub cheie, iar orice intrare/ieșire de produs ar trebui să fie trecută într-un registru ce este verificat constant de către polițiștii de la Arme, Explozibili și Substanțe Peiculoase, potrivit inginerului de Mediu Mihaela Ciuta.
Substanța folosită de Sorin Bută, patronul firmei care a efectuată deratizarea în blocul de la Timișoara, a fost cumpărată ”la negru”, cu 600 de lei. Trei persoane au murit în urma operațiunii de deratizare, iar alte aproape 40 au ajuns la spital, unde au beneficiat de îngrijiri medicale. Chiar și primii polițiști care au intervenit în acest caz au ajuns la Urgențe acuzând stări de rău și dureri de cap.
De cealaltă parte, patronul firmei de deratizare s-a arătat, potrivit avocatului său, surprins de cele întâmplate și a mărturisit că deratizarea s-a făcut în 24 de apartamente din acel bloc, după care au fost închise și sigilitate cu bandă adezivă.
”Poziția procesuală adoptată de clientul meu a fost de recunoaștere a faptelor care sunt imputate în sarcina lui, respectiv a declarat cu lux de amănunte toate împrejurările exact cum s-au succedat ele, de unde a procurat substanțele, cum au fost administrate, cum a fost efectuată deratizarea, în ce condiții. Din punctul lui de vedere nu avea de unde să cunoască gradul de periculozitatea a a acestei substanțe, nu avea de unde să știe că este atât de toxică sau că este atât de letală pentru că nu a folosit decât într-o singură altă locație, cu rezultate bune. De aceea având substanță pregătită pentru aceeași locație, pentru că proprietarul unui hotel din Ghiroda, dacă nu mă înșel, a fost mulțumit de acest rezultat și în luna decembrie, când avea mai puțînă clientela să evacueze și restul camerelor și să continue cu deratizarea și în aceste camere care au rămas nederatizate.
Am înțeles că a cumpărat substanță de la o cunoștință care are legături sau lucrează într-o societate comercială care se ocupă cu comercializarea acestor produse. Nu a cumpărat-o cu chitanță, factură sau bon fiscal, a cumpărat-o de la acest individ care știa că se ocupă cu comercializarea unor asemenea produse.
Știa că este mai puternică față de cele pe care le folosea în mod uzual, dar cu siguranță nu avea de unde să știe cât este de toxică. A fost și el surprins, din ceea ce am înțeles, de cum s-a derulat această situație.
Ce măsuri iau autoritățile după ce la Timișoara au murit trei persoane care locuiesc în același bloc
Dezinsecția a fost efectuată în cursul zilei de vineri în 24 de apartamente din imobilul de pe stradă Mioriței, apartamente care de altfel după ce au fost deratizate, au fost sigilate cu bandă adezivă și urma să se întoarcă după 2-3 zile să continue cu igienizarea, să scoată din apartamente ce era de scos. Am înțeles că era plin de ploșnițe, erau saltele îmbibate cu ploșnițe, cu tot felul de insecte.
Apartamentele acelea, din câte am înțeles, a primit asigurarea că nu sunt locuite și că nu vor fi locuite în următoarea perioada. Urmau să fie pregătite spre a fi locuite. Erau apartamente goale învecinate cu alte apartamente care erau locuite, și acea substanță a migrat, fiind vorba de un gaz.
Este adevărat că au fost folosite într-un alt apartament, într-o altă locație, în aceeași situație, nelocuit. Mai mult decât atât a și discutat cu proprietarul acelui apartament să nu deschidă ușa 2-3 zile să își facă efectul acele substanțe și deratizarea să aibă un rezultat cât mai bun. Dar am înțeles că în acea locație nu au fost probleme. Cele două locații și acel hotel sunt singurele locuri unde au fost folosite.”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro avocatul Călin Stăiculescu.