Pe 23 august 1944 România a trecut de partea Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, întorcând armele împotriva Axei. În perioada comunistă, această zi era sărbătorită prin parade și cântece permise re regim. Iată ce se aculta în zilele de sărbotoare.
1 „Te slăvim Românie” – Imnul RPR/RSR (1953 – 1977
Dintodeauna, postul naţional de radio, şi din 1956 postul naţional de televiziune îşi deschideau programele cu imnul de stat. De 1 mai, imnul se transmitea şi pe parcursul zilei. „Te slăvim Românie” este al doilea imn din timpul regimului comunist, primul, de inspiraţie 100% sovietică fiind „Zdrobite cătuşe”. Şi acest al doilea imn avea o linie melodică cu specific sovietic.
2 „Cincinal în 4 ani şi jumătate”
Este un cântec care răspunde „comandamentelor” timpului: lansarea temei politice a realizării cincinalului mai devreme. Piesa, compusă de Henri Mălineanu, care este şi autorul versurilor, a fost lansată de interpretul de muzică populară Ion Bozga. Între 1974 şi 1979 a fost difuzată în exces
3 „Vibrant Omagiu”
Seara, în încheierea programelor de divertisment se dădea „cezarului, ce e al cezarului”, adică piese omagiale. Una dintre primele piese dedicate „celui mai iubit fiu al poporului” a fost şi piesa „Vibrant Omagiu”. De fapt a fost piesa de rezistenţă dintre toate cele dedicate lui Nicolae Ceauşescu.
4 „Magistrala albastră”
Este hitul perioadei (1984-1987) în care apar piesele cu iz politic în muzica uşoară; obţine premiul special al juriului la Festivalul de la Mamaia în 1984, în interpretarea de marcă a duetului Mirabela Dauer şi Dan Spătaru. În epocă s-a spus că a fost o construcţie muzicală după modelul mega-hit-ului „Živela Jugoslavija”, interpretată de Lepa Brena şi Miroslav Ilic, adică o linie melodică cu o armonie deosebită combinată cu un text politico-patriotic. Este totuşi greu de crezut că autorii, Vasile Vasileche Jr şi Aurel Storin erau la curent cu piesele de succes la zi, din ţara vecină. „Magistrala albastră” a fost până în 1989, transmisă în programele se seară, de divertisment din zilele de 1 mai, de la radio şi televiziune. La TVR era utilizată şi ca ilustraţie muzicală la reportajele privind „realizările” din producţie în cinstea zilei de 1 mai.
5 „Macarale”
A fost unul din marile hit-uri ale muzicii uşoare româneşti din anii 60, pentru că readucea în prim plan, după un deceniu de sovietizare, un ritm american foxtrot-ul, extrem de popular în România interbelică. Ca şi alte piese ale perioadei, „Macarale” a reprezentat un compromis: ritm american, versuri socialiste, mobilizatoare. Până în 1989, piesa era transmisă şi retransmisă (mai era utilizată şi ca ilustraţie muzicală) în ziua de 1 mai. Numele compozitorului, Costel Zaharia, nu a fost cunoscut marelui public, pentru că a fugit din ţară cu două luni înainte de lansare. Trio Grigoriu (fraţii George, Angel şi vărul Cezar) interpretează piesa, grupul reprezentând „originalul”, pentru că au existat şi preluări.
Sursă: cotidianul.ro
Este știrea momentului! Metrorex face ANGAJĂRI! Sunt sute de joburi disponibile... Calendar creștin ortodox 2018. Sărbătoarea zilei de 29 august...