Căutare Live

23 august - Top 3 cântece comuniste ascultate în acea zi de sărbătoar

Pe 23 august 1944 Romania a trecut de partea Aliatilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial, intorcand armele impotriva Axe. În perioada comunista, aceasta zi era sarbatorita prin parade si cantece permise re regim. Iata ce se aculta in zilele de sarbotoare.

Pe 23 august 1944 România a trecut de partea Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, întorcând armele împotriva Axei. În perioada comunistă, această zi era sărbătorită prin parade și cântece permise re regim. Iată ce se aculta în zilele de sărbotoare.

1 „Te slăvim Românie” – Imnul RPR/RSR (1953 – 1977

Dintodeauna, postul naţional de radio, şi din 1956 postul naţional de televiziune îşi deschideau programele cu imnul de stat. De 1 mai, imnul se transmitea şi pe parcursul zilei. „Te slăvim Românie” este al doilea imn din timpul regimului comunist, primul, de inspiraţie 100% sovietică fiind „Zdrobite cătuşe”. Şi acest al doilea imn avea o linie melodică cu specific sovietic.

2 „Cincinal în 4 ani şi jumătate”

Este un cântec care răspunde „comandamentelor” timpului: lansarea temei politice a realizării cincinalului mai devreme. Piesa, compusă de Henri Mălineanu, care este şi autorul versurilor, a fost lansată de interpretul de muzică populară Ion Bozga. Între 1974 şi 1979 a fost difuzată în exces

3 „Vibrant Omagiu”

Seara, în încheierea programelor de divertisment se dădea „cezarului, ce e al cezarului”, adică piese omagiale. Una dintre primele piese dedicate „celui mai iubit fiu al poporului” a fost şi piesa „Vibrant Omagiu”. De fapt a fost piesa de rezistenţă dintre toate cele dedicate lui Nicolae Ceauşescu.

4 „Magistrala albastră”

Este hitul perioadei (1984-1987) în care apar piesele cu iz politic în muzica uşoară; obţine premiul special al juriului la Festivalul de la Mamaia în 1984, în interpretarea de marcă a duetului Mirabela Dauer şi Dan Spătaru. În epocă s-a spus că a fost o construcţie muzicală după modelul mega-hit-ului „Živela Jugoslavija”, interpretată de Lepa Brena şi Miroslav Ilic, adică o linie melodică cu o armonie deosebită combinată cu un text politico-patriotic. Este totuşi greu de crezut că autorii, Vasile Vasileche Jr şi Aurel Storin erau la curent cu piesele de succes la zi, din ţara vecină. „Magistrala albastră” a fost până în 1989, transmisă în programele se seară, de divertisment din zilele de 1 mai, de la radio şi televiziune. La TVR era utilizată şi ca ilustraţie muzicală la reportajele privind „realizările” din producţie în cinstea zilei de 1 mai.

5 „Macarale”

A fost unul din marile hit-uri ale muzicii uşoare româneşti din anii 60, pentru că readucea în prim plan, după un deceniu de sovietizare, un ritm american foxtrot-ul, extrem de popular în România interbelică. Ca şi alte piese ale perioadei, „Macarale” a reprezentat un compromis: ritm american, versuri socialiste, mobilizatoare. Până în 1989, piesa era transmisă şi retransmisă (mai era utilizată şi ca ilustraţie muzicală) în ziua de 1 mai. Numele compozitorului, Costel Zaharia, nu a fost cunoscut marelui public, pentru că a fugit din ţară cu două luni înainte de lansare. Trio Grigoriu (fraţii George, Angel şi vărul Cezar) interpretează piesa, grupul reprezentând „originalul”, pentru că au existat şi preluări.

Sursă: cotidianul.ro

Este știrea momentului! Metrorex face ANGAJĂRI! Sunt sute de joburi disponibile... Calendar creștin ortodox 2018. Sărbătoarea zilei de 29 august...
Parteneri
Beneficiile consumului de roșii. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor despre acestea
Catine.ro
Ultimele știri
x