Antena Căutare

UPDATE! Probleme in prima zi de recensamant. Zeci de recenzori din Constanta s-au retras

Recensamantul populatiei incepe astazi. 120.000 de recenzori vor bate la usile romanilor si vor incerca sa afle informatii despre etnie, loc de munca sau proprietati. Toata lumea este obligata sa raspunda, iar cine refuza poate primi o amenda de pana la 5.000 de lei.

UPDATE! Zeci de recenzori din mai multe s-au retras in prima zi a recensamantului



"La declansarea recensamantului aveam la dispozitie 62 de persoane in rezerva si i-am inlocuit imediat pe cei 35 care au demisionat. In plus pot sa adaug faptul ca cele aproximativ 160 de mape de lucru ale recenzorilor din circumscriptiile 15 si 16, unde s-au inregistrat retragerile operatorilor, sunt operationalizate pe parcursul zilei de joi, odata cu intrarea in activitate a rezervelor care au preluat sarcinile celor care au demisionat


Fiecare zi de munca urma sa fie platita cu 50 de lei impozabili pentru recenzori sau 55 de lei impozabili, pentru coordonatori. Recenzorii sustin ca suma este prea mica pentru volumul mare de munca.



Durata medie a acestuia este de 40 de minute, iar chestionarele sunt de mai multe tipuri, cele cu intrebari adresate persoanelor si cele referitoare la locuinte si gospodarii.

Raspunsurile sunt obligatorii, iar cine refuza sa-i primeasca pe recenzori sau da informatii incorecte risca amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei.

Exista insa si patru intrebari la care oricine poate refuza sa raspunda, fara penalitati: cele legate de etnie, de limba materna, de religia sau dizabilitatile pe care le-ar putea avea.

Persoanele care lipsesc temporar de la domiciliu pe durata recensamantului vor fi inregistrate pe baza informatiilor furnizate de rudele, vecinii sau functionarii de la primaria de care apartin. Iar cine nu a primit vizita unui recenzor poate completa chestionarele la primarie, unde vor fi infiintate comisii speciale.

Recensamantul costa statul 193 de milioane de lei, iar primele rezultate vor fi publicate in ianuarie, anul viitor. Datele finale vor aparea in 2014.

Sociologii sunt de parere ca ele vor indica o scadere a populatiei sub pragul de douazeci de milioane. Un trend descendent pe care tara noastra s-a inscris dupa recensamantul din 1992. Daca pana atunci populatia crescuse constant atingand 22,8 milioane de locuitori, in 2002 numarul romanilor a scazut la 21,6 milioane.

Acestea sunt chestionarele pe baza carora va fi realizat recensamantul:

Gospodarie

Locuinte, Cladire


Persoane plecate in strainatate

Persoane

Persoane plecate pentru o perioada indelungata

Personalul de recensamant

Spatiul colectiv de locuit

Persoane temporar prezente


foto: guraialomitei.com

Un angajat ANAF, suparat pe Blejnar, si-a umplut declaratiile de avere cu injuraturi... Studiu: 57% dintre romani au telefon si doar un sfert masina...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x